Societat 20/08/2019

Mallorca podria ser el primer territori europeu a erradicar la vespa asiàtica

Medi Ambient no n'ha capturat cap exemplar en la campanya de trampes d'enguany

Ara Balears
2 min
La vespa asiàtica és una espècia invasora molt perjudicial per a les abelles

PalmaLa Conselleria de Medi Ambient i Territori creu que Mallorca podria ser el primer territori d'Europa a erradicar la vespa asiàtica ('Vespa velutina'), la qual es va detectar a l'illa per primera vegada el 2015, després que no se n'hagi capturat cap exemplar en la campanya de trampes d'enguany. Malgrat tot, la Conselleria continua demanant col·laboració ciutadana per detectar la presència d'aquesta espècie invasora.

Medi Ambient ha distribuït 569 trampes per les zones afectades per la presència d'aquesta vespa en temporades anteriors, i en un radi preventiu al voltant de cada àrea. Els exemplars se situen en la zona central de la serra de Tramuntana, des de Puigpunyent fins a Escorca i Caimari, així com a la zona del Raiguer, des de Marratxí fins a Campanet.

Malgrat que no s'ha capturat cap exemplar de vespa asiàtica ni s'ha rebut avís de cap detecció, el Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB) demana precaució i col·laboració per a possibles deteccions. Segons l'organisme autonòmic, aquesta espècie "té una capacitat reproductora molt elevada".

Les entitats que participen en el control de la vespa asiàtica recorden la importància de la vigilància en zones portuàries de les Balears, tant en embarcacions de pesca professional com recreativa, ja que aquesta vespa es pot trobar en el peix, recollint aliments per a les seves larves

La vespa asiàtica va arribar per primera vegada a Mallorca el 2015, quan se'n va retirar un únic niu secundari en el municipi de Sóller. Va ser un apicultor qui va informar de la presència d'una vespa desconeguda. Llavors va ser imprescindible la intervenció del Departament de Sanitat i Control de Fauna del COFIB, en col·laboració amb la Conselleria de Medi Ambient, el Departament de Zoologia de la UIB i els agents de Medi Ambient.

A causa del creixement d'aquesta espècie invasora procedent d'Àsia, molt perjudicial per les abelles, el 2016 es va iniciar una campanya de control i erradicació mitjançant la instal·lació de trampes i també amb la recerca activa de nius.

Les campanyes següents varen ser decisives per al control de l'espècie. L'any 2017 es varen col·locar 250 trampes i se'n varen retirar 20 nius secundaris, i el 2018 es varen instal·lar 582 trampes i es va retirar un niu primari.

stats