Societat 22/07/2019

La vespa asiàtica empitjora la salut de les abelles a escala cel·lular

Una investigació pionera de la UIB analitza els efectes de l'espècie invasora

Elena Navarro
3 min
La vespa asiàtica va ser detectada per primera vegada a Mallorca l'any 2015

PalmaLa presència de la vespa asiàtica ('Vespa velutina') empitjora la salut de les abelles. Així ho afirma un estudi pioner elaborat per Mar Leza, Daniel Pons, Cayetano Herrera, Jorge Sastre i Pilar Roca, del Laboratori de Zoologia i del Grup Multidisciplinari d'Oncologia Translacional de la Universitat de les Illes Balears (UIB). Malgtrat que la vespa asiàtica és una de les causes de la disminució de colònies d'abelles a tot Europa, i malgrat la seva ràpida proliferació, hi ha pocs estudis sobre l'impacte que genera aquesta espècie depredadora a les abelles.

De fet, la investigació, titulada 'Vespa velutina on honeybees: A new approach based on oxidative stress (2019)' i publicada a la revista 'Science of the Total Environment', és la primera que estudia la influència de la vespa asiàtica en les abelles des del punt de vista sanitari. En concret, l'equip de la UIB ha comprovat fins quin punt la presència d'aquest depredador afecta la salut de les abelles causant-los estrès oxidatiu.

L'ús de l'oxigen per part dels éssers vius provoca que generin espècies reactives d'oxigen que danyen components cel·lulars, que poden causar la degeneració i mort de la cèl·lula. Per prevenir aquest fet, els éssers vius disposen de sistemes fisiològics que eliminen aquestes espècies reactives d'oxigen i, així, mantenir l'equilibri entre oxidants i antioxidants. Ara bé, hi ha diferents factors que poden alterar aquest equilibri i, en el cas de les abelles, les vespes asiàtiques en són un. La investigació ha comprovat que, tot i que les abelles responen a la presència de la vespa asiàtica activant el seu sistema antioxidant, no tenen la capacitat de pal·liar l'estrès oxidatiu.

“Hem observat que, en presència de la vespa, les abelles estan estressades a escala cel·lular i això fa que tinguin una salut empitjorada”, afirma Mar Leza, investigadora de l'estudi. La conseqüència d'aquest deteriorament de la salut és que “estiguin més mal preparades per si ve una malaltia, paràsit o sequera” i, per tant, hi ha més possibilitats que se'n disminueixi la població.

Recerca activa de nius: acció clau per controlar l'espècie invasora

“Se sap que cada vespa pot caçar prop de 25 abelles per dia. Les abelles tenen por, no produeixen pol·len ni mel i la reina no pot continuar ponent els ous. Així, la població d'abelles va disminuint cada vegada”, explica Leza. Aquesta espècie invasora depreda tot tipus d'insectes, però el seu aliment principal són les abelles perquè “és més fàcil anar a una casera d'abelles, on constantment entren i surten, que no anar pel bosc a cercar un insecte solitari”, precisa Leza. Per fer la investigació, han estudiat 16 apiaris d'abelles productores de mel ubicats a la serra de Tramuntana. Vuit d'aquests apiaris estaven situats en zones on hi havia nius de vespa asiàtica, i els altres vuit estaven en àrees on no havien detectat la presència d'aquesta espècie invasora.

La vespa asiàtica va ser detectada per primera vegada a Mallorca l'any 2015, quan un apicultor va informar de la presència d'una vespa que no coneixia al seu apiari, ubicat a la vall de Sóller. Aquell any se'n va retirar el primer niu i, entre el 2015 i el 2017, se'n varen localitzar i retirar 30. Fruit d'aquesta actuació, durant el 2018 només es va trobar i retirar un niu, i enguany encara no se n'ha detectat cap. “Som una de les úniques zones del món on es fa una recerca activa per interceptar i retirar nius”, assegura Leza. Afegeix que el paper de la ciutadania és fonamental: “Més de la meitat de nius han estat localitzats gràcies a sospites de particulars”, precisa.

Tot i que la presència del depredador és baixa a les Illes, Leza adverteix que s'ha d'anar alerta. "Som una illa i això vol dir que no entren constantment, però si han entrat una vegada poden tornar a fer-ho”, alerta la investigadora. “El 80% dels cultius que tenim estan polititzats gràcies a les abelles i la disminució de les colònies podria tenir grans conseqüències pel que fa a la seguretat alimentària”, afegeix.

La UIB i el Govern de les Illes Balears mantenen la campanya de vigilància sobre aquesta espècie invasora, i fan una crida a la ciutadania perquè informi de qualsevol detecció d’aquesta espècie. Es pot contactar amb el Servei de Protecció d’Espècies per correu electrònic (a l’adreça ); per telèfon (al 971 78 49 56), i per WhatsApp (al 606 87 52 44). També es pot descarregar aplicació mòbil 'Vespapp®', desenvolupada des de la UIB.

La recerca que els investigadors de la UIB fan sobre la vespa asiàtica té el suport del Govern de les Illes Balears i de la Unió Europea, que finança amb fons FEDER aquest projecte en el marc del PO FEDER 2014-2020 de les Illes Balears.

stats