Societat 08/05/2020

Mallorca, Menorca i Eivissa passaran dilluns a la fase 1 de desconfinament

Fernando Simón ha assegurat que les Balears tenen "una capacitat assistencial i de recursos molt adequada"

Alba Tarragó
2 min
La gent ja pot passejar pel carrer dins els horaris establerts a la fase 0

PalmaMallorca, Menorca i Eivissa passaran a la fase 1 de desconfinament el proper dilluns, segons han confirmat fonts del Govern autonòmic a l'ARA Balears. D'aquesta manera, totes les Balears es trobaran a partir de la setmana que ve en la mateixa fase, donat que Formentera ja va sortir de la 0 aquest dilluns. El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha assegurat en la roda de premsa celebrada aquest divendres que les Illes tenen "una capacitat assistencial i de recursos molt adequada" i que "l'epidèmia ha tengut una molt bona evolució" a l'Arxipèlag.

La presidenta del Govern balear, Francina Armengol, ha afirmat que "òbviament que estam preparats per passar a la següent fase perquè tenim un personal sanitari excel·lent". Així mateix, ha mostrat la seva "satisfacció perquè el Ministeri de Sanitat hagi acceptat que Mallorca, Menorca i Eivissa passin a la fase 1 aquest dilluns i es puguin unir a Formentera".

Armengol també ha manifestat el seu “agraïment a tota la població de la comunitat autònoma”, perquè “si ara podem desescalar i recuperar drets i llibertats i reactivar l’economia és gràcies a totes les persones que s’han protegit i han treballat de forma col·lectiva”. En aquest sentit, ha recordat que “és molt necessari que ho fem bé” i ha demanat “responsabilitat i protecció i higiene personal”. El coronavirus és “una malaltia que encara contagia i encara mata”, ha advertit.

Sanitat accepta que l'Alt Pirineu i Aran, Tarragona i Terres de l'Ebre passin a la fase 1

El ministre de Sanitat i el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, han detallat els territoris que canvien de fase. "Un 51% del territori podrà canviar de fase", ha assegurat Illa. En la compareixença, han explicat que Sanitat ha accedit a la petició de les diferents comunitats excepte tres. Una és Madrid, i les altres són el País Valencià i Castella-la-Manxa.

"Hem consensuat i discutit aquest canvi de fase amb les diferents comunitats. Les decisions no han estat fàcils", assegurava Illa, que ha recalcat que el fet que alguns territoris no hagin obtingut avui el permís no vol dir que hagin d'esperar molt més, ja que en algunes s'està "evolucionant molt favorablement", però que s'ha imposat el criteri de "prudència" a l'hora de decidir. "Hem aconseguit controlar la pandèmia i ara volem consolidar aquest control", afegia.

Durant aquesta fase 1, en la qual Formentera ja hi és, les tres illes viuran canvis substancials en la vida quotidiana. Podran obrir els petits comerços, però no els grans establiments perquè la mesura preveu espais inferiors a 400 metres quadrats. També tornen les terrasses dels bars amb limitacions d'aforament del 50%, els mercats a l'aire lliure, així com les cerimònies religioses i les vetlles. Un dels grans alleujaments per a la ciutadania és també la possibilitat de recuperar el contacte social amb grups reduïts de fins a 10 persones, tant al carrer com a domicilis, sempre que no hi hagi ningú amb simptomatologia. Tot plegat, es podrà fer dins del territori delimitat.

stats