Incendi forestal
Societat 13/03/2024

El major incendi a Menorca en set anys crema prop de sis hectàrees

El foc, originat a la finca de Son Serra i que ja s’ha donat per controlat, ha calcinat extensions de càrritx i matoll al bosc del Mercadal

David Marquès
2 min
Efectius dels bombers treballant en l'incendi

MenorcaUn incendi declarat aquest dimarts capvespre a la finca de Son Serra, al terme municipal del Mercadal, ha devastat finalment prop de sis hectàrees de càrritx i matoll, més del que s’havia calculat en un primer moment. És el triple de la superfície total cremada a Menorca en els incendis dels darrers set anys, que arriba tan sols a 1,9 hectàrees de terreny.

El foc, que tot i no estar extingit es dona ja per controlat, va començar passades les 16 h, quan les flames començaren a fer-se visibles des de diversos punts del poble, situat al centre de l’illa.

Les dificultats d’accés a la zona afectada, on només es pot arribar a través del camí de Tramuntana, obligaren a activar l’helicòpter, aíxí com dues brigades terrestres amb dos vehicles autobomba, deu bombers i tres tècnics forestals de l’Institut Balear de la Natura (Ibanat). També s’hi sumaren dues dotacions d’efectius procedents del Parc de Bombers de Ciutadella i agents de la Guàrdia Civil. En total, es mobilitzaren una trentena d’efectius.

Tot i que no bufava el vent amb força, el foc es descontrolà durant bona part del vespre fins que aquest matí, a les 7 h, s’ha donat per controlat. Aquestes darreres hores encara reviscola en alguns punts, si bé s’espera que a primera hora del capvespre es pugui considerar ja completament sufocat.

Ara un agent de la Conselleria de Medi Ambient i membres del Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil n’intenten determinar les causes, que encara no estan gens clares.

El cap del Servei insular d’Extinció d’Incendis, Joan Rosselló, troba “molt estrany” que s’hagi pogut ocasionar un incendi així amb les condicions de temps que hi havia aquest dimarts capvespre. Fins i tot, no queda clar encara a quin punt s’ha originat.

El darrer incendi de grans dimensions a Menorca es remunta al setembre de 2016, també al Mercadal, quan el foc cremà fins a 29 hectàrees i mitja de bosc a l’entorn de les urbanitzacions de Coves Noves, Arenal d’en Castell, Port d’Addaia, Na Macaret i Cala Molí i obligà a desallotjar 600 persones.

Incendi a Son Serra, Menorca
stats