Habitatge
Societat 03/02/2023

Lliuren 43 habitatges socials i energèticament eficients a Eivissa

Aquestes famílies pagaran un lloguer mínim de 206€ al mes

ARA Balears
3 min
Habitatge Públic a Eivissa

PalmaAquest divendres s'ha lliurat la tercera promoció d’habitatge públic per part del Govern a Eivissa en poc més de mig any, que se suma als 19 del carrer de Xarc i als 24 de l’avinguda de Pere Matutes. La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol; el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, i l’alcalde d’Eivissa, Rafael Ruiz, han lliurat aquest migdia les claus de la promoció de 43 habitatges de protecció pública (HPP) ubicats al carrer de Maria Teresa de Lleó, números 8-14, del municipi d’Eivissa, construïts per l’Ibavi.

La presidenta del Govern ha afirmat que "el 2015 vàrem començar a fer decididament política d’habitatge" i ha recordat que "el 2019 hi havia a tota l’illa d’Eivissa 75 habitatges públics, però acabarem la legislatura havent arribat als 296". Francina Armengol ha assegurat que, tot i així, "no basta" i que és important continuar avançant, "perquè tots sabem que es necessita habitatge a preus assequibles" i perquè "sovint el dret a l’habitatge només es compleix a la Constitució".

El conseller Josep Marí ha agraït a l’Ajuntament d’Eivissa que sigui "sensible amb les necessitats de la gent i cedeixi solars al Govern per fer-hi habitatges". Així mateix, ha explicat la importància que aquestes polítiques prossegueixin: "Si continuàssim aquest ritme de construcció de nou habitatge públic, en 15 anys en tindríem 20.000 més a les Illes Balears, que és el que ens fa falta: un parc públic potent que pugui equilibrar el mercat".

L’edifici del carrer de Maria Teresa de Lleó s’ubica a la zona de Platja d’en Bossa, en un solar de 2.936 m2 de superfície, cedit gratuïtament per l’Ajuntament d’Eivissa a l’Institut Balear de l’Habitatge (Ibavi) per destinar-lo a la promoció i construcció d’habitatges de protecció pública. Se n’hi han construït 43, tres dels quals adaptats. La meitat d’aquests —21 HPP— tenen un dormitori i una superfície de fins a 67,20 m2; l’altra meitat —21 HPP— tenen dos dormitoris i una superfície de fins a 82,73 m2, a més d’un habitatge de tres dormitoris i 95,2 m2. La promoció no disposa de locals i tots els habitatges són de lloguer. El pressupost és de 5.200.744,13 € (IVA exclòs).

En aquests moments, l’Ibavi ha adjudicat 39 habitatges d’aquesta promoció i els quatre restants es troben en procés final d’adjudicació.

Aquestes famílies pagaran un lloguer mínim de 206 € al mes (despeses de comunitat, assegurança, etc. incloses) i un lloguer màxim de 499,47 €. Cal tenir en compte que els imports del lloguer en les promocions de l’Ibavi s’ajusten als ingressos efectius dels llogaters, de manera que, en cap cas, el pagament del rebut del lloguer suposa destinar-hi més del 30% dels ingressos. En aquest sentit, vuit llogaters d’aquesta promoció gaudeixen d’una reducció en el rebut del lloguer. De fet, els adjudicataris d’aquests habitatges no començaran a pagar el lloguer fins al mes de març. De la mateixa manera que per a la resta de promocions, disposen d’un mes per traslladar-se al nou habitatge i ajustar-lo a les seves necessitats.

Habitatges energèticament eficients

La promoció correspon al projecte Sa Marinada de l’equip d’arquitectes format per Marta Peris i José Manuel Toral. Tant l’orientació com el sistema constructiu de l’edifici han estat dissenyats amb la voluntat d’aconseguir que els habitatges no requereixin sistema de calefacció ni de refrigeració. La proposta ha prioritzat la llum del sol i l’orientació a la mar per tenir el vent dominant de l’embat de dia i del terral de nit. La construcció de fins a quatre habitatges per replà, organitzats al voltant d’un pati, facilita la ventilació creuada a tots ells. S’afavoreix l’ús dels terrats com a terrasses o cobertes vegetals. També s’ha multiplicat el nombre de cantonades de l’edifici per incrementar-hi la velocitat de l’aire i millorar la ventilació.

stats