"Tenim una llista d'espera de dues-centes persones per comprar mascaretes; hi ha molta psicosi"

Les farmàcies de Palma i botigues de bricolatge, com Leroy Merlin i Bricomart, acaben l'estoc d'aquest producte per l'alarma del coronavirus

"Cada pocs minuts entra algú demanant mascaretes, i jo intent transmetre que l'important és una bona higiene de mans, però la gent està histèrica", explica Susana Carnicero, al capdavant de la farmàcia Carnicero-Genovard de Palma. Explica que, a causa del coronavirus, la demanda "és altíssima" i que ara mateix no en tenen. "Estam pendents que ens n'enviïn, però els laboratoris van bojos perquè no n'hi ha prou", continua. A les farmàcies del centre de la ciutat la situació és similar: o no en tenen o estan venent les darreres. I el mateix passa amb els gels hidroalcohòlics.

Tot i que els especialistes insisteixen a fer un bon ús de les mascaretes –que sobretot són efectives perquè una persona contagiada eviti contagiar–, i tot i que a les Balears totes les proves de possibles contagis han resultat negatives, la por en continua alimentant les vendes. Aquest dijous, el president de la Federació de Distribuïdors Farmacèutics (Fedifar), Eladio González Miñor, ha informat l'agència Efe que la demanda d'aquest producte ha augmentat un 8.000% a tot l'Estat, i que es requereixen 80.000 unitats diàries a través de les farmàcies. "L'alarma és infundada", ha reblat.

Com ens podem protegir del coronavirus?

"No tenim ni gels hidroalcohòlics ni mascaretes i, d'aquestes darreres, tenim una llista d'espera de dues-centes persones; hi ha molta psicosi", expliquen les dependentes de la Farmàcia Trian, al carrer Sant Miquel. Constaten que la gent "està molt desinformada", que "el que surt als telenotícies no hi ajuda" i que elles intenten transmetre tranquil·litat i explicar "que les persones que més ho estan patint són persones amb problemes de salut", relaten.

En el mateix sentit, ho argumenta Carnicero: "Demanen mascaretes, però després no es renten les mans abans de menjar". El seu marit és infermer i li explica que fins i tot les arriben a robar del quiròfan. Amb aquest panorama, s'està plantejant no demanar-ne ni vendre'n més. "Jo no me'n pos i faig feina de cara als malalts, perquè entenc que l'ha de dur la gent que ho necessita", defensa. I confessa: "No saps per WhatsApp... la gent que sap que tinc una farmàcia i em diu que li'n guardi".

Sobretot, viatgers

A la Farmàcia Jaume Munar del carrer Sant Miquel una parella alemanya de mitjana edat acaba de comprar mitja dotzena de mascaretes i les compten. "En uns dies hem de partir a Alemanya i allà no en podem comprar perquè s'han acabat", sostenen. Visiblement preocupats per la situació, argumenten que "no són molts de doblers" i que ho compren pel futur, perquè "com veiem a la televisió, cada vegada el virus s'expandeix i creiem que encara anirà a més".

El farmacèutic Jaume Munar afirma que sobretot en compra gent que ha de viatjar. Ara mateix ell en té, però poques: "Arriben amb comptagotes i s'acaben tot d'una", diu, tot assegurant que fa un mes que estan així, però que "en conèixer-se casos a Espanya, encara ha estat més gran la demanda". A més a més, ha notat un augment de les vendes de productes per activar el sistema immunitari, com vitamina C i zinc.

"Ahir va venir un creuer que venia de Barcelona i anava en direcció a Itàlia i van arrasar amb tot", relaten des d'una altra farmàcia del centre. Després de saber-se la situació a la Xina ja es van esgotar les mascaretes, van reposar-ne cinc o sis capses més, i quan es va saber dels casos d'Itàlia les van acabar amb un horabaixa. Ha esgotat fins i tot les més cares, que es venen a l'engròs a més de seixanta euros la unitat.

Mascaretes per pintar

L'alarma ha fet que a Palma botigues com Bricomart i Leroy Merlin hagin esgotat també les previsions de mascaretes destinades a prevenir el contacte amb materials tòxics. En el cas de Bricomart, informen que ja fa dos mesos que s'han alentit els enviaments i que ara ja fa un mes que no hi ha entregues i no se sap quan n'enviaran. El mateix amb el gel a Müller: "Fa dues setmanes que tot d'una que arriben, s'acaben; i avui hi havia comanda i no n'han arribat més", explica una de les dependentes.

EDICIÓ PAPER 28/03/2020

Consultar aquesta edició en PDF