Especial serra de Tramuntana
Societat 01/04/2023

La llei protegirà 5.700 ha més

El Ple del Consell ja ha aprovat l'articulat que anirà al Parlament

2 min
Escorca, a la serra de Tramuntana   IV05

PalmaUn indret emblemàtic, extens i on l’activitat de l’home comparteix espai amb la natura d’una manera tan directa només es pot gestionar amb instruments clars que marquin les pautes d’aquesta convivència i que en fixin els principals paràmetres. Precisament el mes de març s’acaba d’aprovar la proposició de llei de la Serra, després de dos anys d’elaboració i amb l’objectiu clar d’augmentar la protecció natural i patrimonial, la promoció de l’agricultura i la resta d’activitats sostenibles que avui dia ja existeixen.

Aquesta norma, que es remetrà al Parlament per a la tramitació com a llei la propera legislatura, s’ha caracteritzat per l’enorme participació ciutadana que ha congriat. Més de 150 persones i entitats hi han fet aportacions, amb l’objectiu que el seu contingut final reflecteixi les necessitats i els reptes de la serra de Tramuntana i dels seus habitants. Experts, grups i entitats ciutadanes, així com particulars diversos, han ajudat a fer possible una normativa que proposa l’ampliació de l’àmbit de la zona de protecció amb 5.736 hectàrees, cosa que suposarà que 5.000 propietaris més es puguin beneficiar de les línies d’ajudes.

El procés de participació es va encetar ja fa dos anys, amb un treball previ de diagnòstic i amb un seguit de sessions informatives per tal que els ciutadans, especialment els que viuen i treballen a la Serra, hi poguessin dir la seva. En total, es van recollir més de 90 propostes, la majoria de les quals s’han inclòs en el text que acaba d’aprovar el ple del Consell de Mallorca i que ha quedat enllestit per ser tramitat com a llei. Els batles de més de 20 municipis, membres d’aquests consistoris, l’Observatori del Paisatge, 40 membres del comitè d’experts i tot un seguit de propietaris i organitzacions han anat aportant idees i propostes que avui ja formen part dels 87 articles i 19 disposicions del text articulat.

Categoria de llei

A més d’atorgar categoria de llei a la figura del paisatge cultural de la serra de Tramuntana, la norma permetrà una gestió més eficient i una major coordinació de tots els actors que intervenen en el dia a dia d’un espai ple de vida i activitat econòmica. Es crea la figura del Consell Social, s’habiliten també fórmules de coordinació entre les administracions implicades i es posarà en marxa una oficina de suport que actuarà com a punt d’accés i connexió entre els ciutadans i tot el que té a veure amb la Serra, principalment les línies d’ajuts i subvencions.

La llei recull els mètodes de producció ecològica, les varietats locals i les races autòctones com a eix dels processos productius i fomenta la recuperació del paisatge agrícola, que juga un paper clau a l’hora de conservar el patrimoni cultural i tradicional de la zona. En aquest sentit, es protegeixen les oliveres i els seu conjunt, els oliverars, un dels veritables emblemes de la Serra. L’Administració es dona dos anys per aprovar precisament un inventari de les oliveres monumentals.

stats