Societat 11/08/2023

L'STEI reclama que Educació torni a fer les oposicions docents per illes

El procés autonòmic d'enguany ha provocat que molts dels aprovats hagin de cobrir places fora de la seva illa de residència

2 min
Imatge d'arxiu de les passades oposicions docents

PalmaL'STEI Intersindical critica que tots els processos d'oposicions docents d'enguany s'hagin fet a escala autonòmica, quan fins ara s'havien fet per illes. Un fet que permetia, per exemple, que els opositors mallorquins poguessin aspirar a places només a la seva illa. El fet que s'hagin fet les proves a escala autonòmica ha provocat situacions complicades als opositors. Tot plegat s'ha sumat al fet que els interins estabilitzats en el marc del concurs de mèrits han tingut preferència a l'hora de triar destinació.

El sindicat considera que les oposicions autonòmiques "són un fet insòlit, per voluntat de l'Administració, que perjudica greument les condicions laborals, familiars i personals del professorat de les Illes Balears, que ha de canviar el seu lloc de residència amb els problemes d'habitatge que això suposa". "És una passa enrere molt greu", afegeix. l'ARA Balears va explicar el cas d'una aspirant que s'haurà de traslladar a Eivissa per cobrir la seva plaça "amb un nadó de dos mesos i una nina de dos anys". Ella mateixa va relatar els problemes que pateix per trobar habitatge. "Molts propietaris no volen famílies amb nins", lamenta.

S'espera la intervenció de l'Administració

En relació amb els processos d'oposicions, l'STEI explica que la Direcció General de Personal Docent –de l'anterior Govern– "no va donar a conèixer les places vacants a cada illa, com es feia cada any". Això ha fet que els participants de cadascuna de les illes "s'hagin vist obligats a presentar-se sense conèixer les condicions, ni de les oposicions ni del concurs de mèrits".

És per aquest motiu que el sindicat reclama que la Conselleria d'Educació i Universitats doni suport als docents afectats pel concurs de mèrits, les oposicions extraordinàries i les oposicions ordinàries que s'han vist obligats a canviar d'illa de residència i "puguin canviar de plaça tan aviat com en surtin de noves i, d'aquesta manera, tornar al seu lloc de residència". Cal recordar que la primera vegada que un funcionari aconsegueix plaça està obligat a quedar a la destinació assignada durant dos anys. És a partir d'aquest moment que pot accedir al concurs de trasllats i optar a una plaça que li convingui més.

stats