Sostenibilitat
Societat 27/04/2022

L'ONU tria les Terres de l'Ebre per a un programa pioner en sostenibilitat

Es diagnosticarà la capacitat del territori per adaptar-se als canvis digitals i climàtics i es proposaran solucions de millora

2 min
El Delta de l'Ebre avui, dia que la Unesco ha declarat les Terres de l'Ebre reserva de la biosfera/Tjerk Van Der Meulen

BarcelonaLes Terres de l'Ebre són l'escenari escollit per l'agència de les Nacions Unides ONU-Hàbitat per tirar endavant una prova pilot per ampliar el seu programa global de resiliència al canvi climàtic i la revolució digital. Fins ara, aquest programa només s'havia implementat en grans ciutats i aquesta serà la primera vegada al món que s'apliqui en un territori més extens i divers, fora de grans metròpolis. El vicepresident Jordi Puigneró ha anunciat aquest migdia des de Nova York la signatura del conveni, en el marc de l'Assemblea General de l'ONU per a la implementació de l'agenda urbana. 

Treballar a les quatre comarques de les Terres de l'Ebre permetrà a ONU-Hàbitat establir una metodologia de treball nova que després es podrà exportar a altres indrets del món. L'objectiu és diagnosticar els reptes econòmics, socials i climàtics a què s'enfronten aquest territori i els ciutadans que hi viuen els pròxims anys i planificar així actuacions i polítiques concretes per millorar-ne la capacitat de resposta; és a dir, fer-los més resilients.

"El que farem és analitzar a fons tota la zona per veure com podem acompanyar el territori per tenir més resposta davant dels reptes globals", assegura Rosa Suriñach, d'ONU-Habitat. Puigneró, per la seva banda, ha dit que aquesta diagnosi profunda del territori permetrà aplicar solucions i fer noves polítiques per aprofitar millor les possibilitats de l'economia digital i preservar millor la zona davant els efectes del canvi climàtic. I n'ha posat exemples: "Ens ajudarà a definir com es pot aprofitar millor el teletreball en aquesta zona, per exemple, per evitar que la gent marxi a treballar fora; com reduir la bretxa digital; fer polítiques de repoblament i turístiques; determinar com seran els escenaris després del tancament de les nuclears o també com fer front al canvi climàtic".

Per tirar endavant aquest projecte de millora territorial la Generalitat destinarà 300.000 euros anuals durant els pròxims 4 anys i les Nacions Unides hi posaran el personal i els recursos tècnics necessaris. Al final, els resultats tindran un impacte directe sobre aquests territoris. Per altra banda, ONU-Habitat podrà exportar la metodologia de treball creada a altres zones.

stats