L'ONU denuncia "els prejudicis contra les dones" dels tribunals espanyols

Vuit experts insten el govern de Pedro Sánchez a fer més per acabar amb situacions de violència contra els fills i les dones

3 min
Nens amb nens,  i nenes amb nenes?  L’amistat quan es va a P-3  Fer i ser amics  als tres, quatre anys

BarcelonaLa justícia espanyola també falla a l'hora de protegir els menors de la violència domèstica i els abusos sexuals de "pares abusius". Així ho conclouen vuit experts independents que han fet un informe per a l'Organització de les Nacions Unides (ONU) en què assenyalen també que el govern espanyol ha de "fer més" per protegir els infants i "garantir que els seus tribunals superin els prejudicis contra les dones". Els especialistes adverteixen que el sistema judicial no protegeix els menors, en algunes ocasions fins i tot quan es tracta de pares amb "antecedents de violència domèstica o proves de maltractament". "Les decisions judicials sovint afavoreixen els pares, inclús en aquells casos en els quals existeixen motius raonables per sospitar que abusen dels nens i de les mares", afirmen els vuit experts que formen part del departament de Procediments Especials del Consell de Drets Humans de l'ONU.

En l'informe es remarca el cas de Diana García, una mare que va perdre la custòdia en primera instància de la seva filla de sis anys després de ser acusada d'obstaculitzar la relació entre el pare i la filla, malgrat que hi havia antecedents de violència domèstica i proves que apuntaven que havia comès abusos sexuals contra la menor durant anys. Un jutjat de Pozuelo de Alarcón va sentenciar a favor de l'home i li va atorgar la custòdia completa. "Els tribunals segueixen determinant que l'interès superior del nen és sempre mantenir el contacte amb un dels seus progenitors, inclús quan aquests són violents o abusius", diu l'organisme, que denuncia un biaix "discriminatori contra les dones" que provoca que el seu testimoni es percebi com a "menys creïble" que el dels homes. De fet, els experts asseguren que les dones tenen menys possibilitats que les creguin quan "denuncien la violència física i sexual comesa pels pares". Durant una dècada, els experts han seguit de prop la situació que es viu a Espanya, i en més d'una ocasió han compartit la seva preocupació amb els successius executius espanyols. No obstant això, segueixen rebent casos de mares que perden la custòdia en favor de pares "maltractadors", processos en els quals són acusades de dificultar el contacte del pare amb els fills, un fenomen conegut com a "alienació parental", un concepte no reconegut per la justícia espanyola, però que, sota altres noms, encara s'aplica en algunes decisions segons denuncien diferents entitats, entre les quals el grup Mares Protectores. "Les teories sobre l'alienació parental sembla que segueixen tenint un paper en les decisions judicials a Espanya", conclou el text, que assenyala que "teories pseudocientífiques i regressives", com aquest fenomen, fan que els tribunals espanyols no garanteixin el dret dels menors a estar lliures de violència. Una tendència que també s'ha observat en altres països d'Europa i Amèrica Llatina.

"Les investigacions dutes a terme a Espanya i l'opinió dels experts que segueixen el tema han demostrat que en diferents països, entre els quals Espanya, les mares han sigut acusades regularment de recórrer a l'alienació parental i acusar els pares dels seus fills erròniament de cometre abusos contra ells en litigis per la custòdia", diu el text que va fer públic l'ONU dijous, on insten el govern espanyol a fer millores perquè "tots els funcionaris del sistema de justícia apliquin un enfocament sensible al gènere i centrat en el nen en els casos de custòdia dels fills i de violència domèstica".

stats