Diada de Mallorca
Societat 28/12/2023

L'OCB denuncia que el canvi de data de la Diada "contradiu la Llei de comunitats balears"

Asseguren que la nova festa és "inventada, postissa, sense cap arrelament, no sentida com a pròpia pels mallorquins"

2 min
Cartell de l'Obra Cultural Balear contra el canvi de dia de la Diada de Mallorca

PalmaL'Obra Cultural Balear ha emès un comunicat en què ha assegurat que presentarà al·legacions a l'acord del Consell de Mallorca de canviar la data de la Diada de Mallorca perquè "contradiu la Llei de comunitats balears". L'entitat ha denunciat que canviar la celebració del dia 31 de desembre a dia 12 de setembre "planteja dubtes de legalitat" i ha assegurat que el nou govern del Consell Insular ha fet aquest canvi per "raons estrictament ideològiques, de persecució de qualsevol símbol d’identitat del nostre poble".

El membre de la junta directiva de l'OCB, Antoni Llabrés, ha explicat que l'acord del Consell de Mallorca contradiu l’article 16.2 de la Llei 7/2023, del 22 de març, de comunitats balears o illenques fora del territori balear, que fa referència a les diades de cada illa i que, en el cas de Mallorca, se situa en el 31 de desembre. Davant aquest fet, han denunciat que consideren "imprescindible" que els Serveis Generals de Presidència del Consell valorin aquesta possible contradicció, perquè "no la varen tenir en compte i, per tant, no s’hi varen pronunciar".

Aquesta llei que contradiu la decisió del PP i Vox de canviar la data de celebració de la Diada de Mallorca es va aprovar fa només nou mesos i va tenir el vot favorable del popular Antoni Fuster, el conseller que ha impulsat el canvi de dia de la Diada ignorant aquesta normativa. Per a l'OCB, aquest fet no és més que una prova més que el canvi de la Diada de Mallorca "obeeix a raons estrictament ideològiques, de persecució de qualsevol símbol d’identitat del nostre poble, i es basa en informes esbiaixats, parcials i de conveniència".

A més, també han criticat que per fer l'informe necessari per fer el canvi de dia, el Consell de Mallorca ha fet "un exercici de sectarisme digne de millor causa, de les autoritats acadèmiques més solvents, en particular d’historiadors de trajectòria contrastada de la UIB, que s’han manifestat reiteradament de manera molt majoritària a favor de la diada del 31 de desembre".

Amb tot, han assegurat que el 12 de setembre és una Diada "inventada, postissa, sense cap arrelament, no sentida com a pròpia pels mallorquins". Així, han defensat, de nou, que el 31 de desembre és una Diada que se celebra des de fa gairebé 800 anys, "que remet al nostre moment fundacional com a poble, i és sentida com a pròpia pels mallorquins d’ara i de sempre". "La Diada de Mallorca ha estat, és i serà sempre el 31 de desembre", han sentenciat.

stats