Societat 25/05/2021

L'OCB considera que l'avantprojecte de llei de consum no protegeix prou els drets lingüístics

L'entitat critica que en l'equador de la segona legislatura consecutiva del Govern, "encara no s'hagi restituït el marc legal anterior al govern Bauzá"

ARA Balears
1 min
L'Oficina de Drets Lingüístics serà una realitat a partir del 4 de desembre.

PalmaL'Obra Cultural Balear ha criticat en un comunicat que l'article dedicat als drets lingüístics que contemplarà la llei de protecció dels consumidors i usuaris de les Illes Balears no és suficient. L'entitat considera que "és una passa endavant" però afegeix que "en l'equador de la segona legislatura consecutiva del govern de coalició progressista encara no s'ha restituït el marc legal en matèria lingüística anterior al govern de [José Ramón] Bauzá".

En el comunicat l'OCB recorda que el primer pacte de progrés va aprovar l'any 2001 una llei que regulava els drets lingüístics dels consumidors i que aquesta va ser derogada pel govern del Partit Popular. L'avantprojecte de Llei que s'ha elaborat "recupera només una part d'aquella regulació", defensen. En aquest sentit, creuen que "resulta imprescindible clarificar les condicions en què opera el dret a ser atès en català" perquè "ara és excessivament genèrica".

També demanen que es faci alguna referència a la senyalització externa i interna dels establiments, sigui en aquesta normativa o a través d'una reforma de la llei de comerç de les Illes Balears. D'altra banda, exigeixen que es considerin infraccions greus aquelles que fan referència als drets lingüístics i que aquests "es puguin exercir amb plenitud i no quedin en paper banyat".

Cal recordar que la setmana passada la consellera de Salut i Consum, Patrícia Gómez, va presentar l'avantprojecte de la normativa als representants del Consell de Consum, que li han de donar la llum verda. El proper pas serà la revisió per part del Consell Econòmic i Social (CES) i l'Institut Balear de la Dona (IB-Dona), que hauran d'emetre els informes respectius. Després s'haurà d'aprovar al Consell de Govern i, posteriorment, es tramitarà al Parlament perquè es voti.

stats