Societat 19/05/2021

La nova llei autonòmica de protecció dels consumidors dedicarà un capítol als drets lingüístics

La consellera Patricia Gómez presenta l’avantprojecte de la normativa al Consell de Consum

2 min
Més gent que mai sap català però el fa servir menys

PalmaLa nova llei autonòmica de protecció de consumidors dedicarà un apartat a salvaguardar els drets lingüístics dels ciutadans de les Illes Balears. Així ho ha informat la Conselleria de Salut i Consum aquest dimecres, després de presentar l'avantprojecte de la normativa als representants del Consell de Consum.

Hi ha més novetats. L'avantprojecte incorporarà els conceptes "consumidor vulnerable" i "col·lectius subjectes a protecció oficial. La primera figura fa referència als ciutadans que es troben en una situació de "desavantatge, desprotecció, indefensió o subordinació enfront d'empreses, a causa de les seves característiques, necessitats o circumstàncies personals".

D'altra banda, els col·lectius subjectes a protecció especial són la gent gran, les persones menors d'edat, sense recursos, amb risc d'exclusió social, amb discapacitat i dones embarassades. L'objectiu de diferenciar aquests consumidors és "és protegir els grups socials més indefensos, particularment exposats a abusos, fraus, estafes i enganys per tècniques de comercialització o d'informació", ha assegurat el director general de Consum, Félix Alonso.

Un altre àmbit que regularà específicament la nova norma és el de l'habitatge. En concret, incrementa la informació que les empreses han de donar als compradors abans de signar el contracte (preu complet, superfície, ubicació, títol de la propietat, entre d'altres) i la documentació obligatòria que els han de lliurar en el moment de la compra (escriptura de compravenda, plànol de l'habitatge, instruccions de manteniment, etc.).

També incorpora un capítol dedicat al finançament dels habitatges. En aquest sentit, estableix que el banc ha de lliurar la documentació del préstec o crèdit hipotecari i l'oferta vinculant amb una antelació de 10 dies, i ha d'informar del tipus d'interès, a més de fer una comparativa.

A més, endureix les infraccions per a les vulneracions de drets per part d'intermediaris financers, per tal de protegir les persones que necessiten finançament i, com no ho aconsegueixen als bancs, recorren a aquestes empreses. En aprovar-se la llei, les faltes lleus comportaran sancions fins a 6.000 euros (ara eren fins a 4.500 euros), les greus podran suposar una multa d'un màxim de 60.000 euros (ara eren 24.000), i les molt greus, podran arribar al milió d'euros (ara com ara, el límit és de 660.000).

Competències per als ajuntaments i consells

La darrera novetat de la llei és que donarà cobertura legal als ajuntaments, que tenien competències en matèria de protecció dels consumidors i que la modificació de la Llei de règim local va eliminar. Els consells insulars també podran tenir competències en matèria de consum.

Després de la reunió amb el Consell de Consum, Gómez ha agraït la bona disposició de les entitats, que han aportat suggeriments per millorar la llei. "Cinc associacions privades, tres entitats públiques i set conselleries han aportat millores en aquesta llei que ens afecta a tots", ha dit.

Després que el Consell de Consum li doni la llum verda a l'avantprojecte, el Consell Econòmic i Social (CES) i l'Institut Balear de la Dona (IBDona) han d'emetre els informes respectius. Després, s'haurà d'aprovar al Consell de Govern i, posteriorment, es tramitarà al Parlament perquè es voti.

stats