Sanitat
Societat 18/10/2023

"L'obesitat infantil és un dels problemes més importants als quals el món s'haurà d'enfrontar en els pròxims anys", avisa el ministre Miñones

Així s'ha expressat el ministre de Sanitat a la cloenda de la Reunió d'Alt Nivell sobre Obesitat Infantil

ARA Balears
3 min
Un moment de la 'Reunió d'Alt Nivell sobre Obesitat Infantil'

PalmaEl ministre de Sanitat en funcions, José Manuel Miñones, ha dit aquest dimarts, a la cloenda de la Reunió d'Alt Nivell sobre Obesitat Infantil a Palma, que "l'obesitat infantil és un dels problemes de més importància" als quals s'haurà d'enfrontar "el món en els pròxims anys", no només pel seu "impacte en la salut física, sinó també mental". "És una realitat dura, perquè afecta més la població més vulnerable", ha dit.

En la seva intervenció, el ministre ha explicat que el Pla Estratègic Nacional per a la Reducció de l'Obesitat Infantil (2022-2030) —elaborat pel govern d'Espanya, en col·laboració amb la Gasol Foundation—, és el "full de ruta" a seguir per superar "el repte de la lluita contra l'obesitat infantil". Així, ha demanat "la col·laboració i implicació de tots" perquè "funcioni la lluita" contra aquesta xacra.

Intervenció del ministre Miñones

Miñones ha instat els presents, entre els quals hi havia la consellera de Salut, Manuela García; el president de la Fundació Gasol, Pau Gasol, altres autoritats i representants d'entitats com Unicef i Fundació CSAI, una fundació del sector públic estatal dependent de Sanitat, a "continuar caminant junts per desenvolupar entorns saludables".

El ministre de Sanitat ha ratificat el compromís del govern espanyol amb la resposta davant de l'obesitat infantil, dins i fora d'Espanya. En aquest sentit, ha destacat aquesta reunió a Palma i que s'ha sol·licitat un dictamen al Comitè Econòmic i Social Europeu que reconegui la urgència i la importància de la lluita davant de l'obesitat infantil.

Manuela García: "Quatre de cada deu infants a Espanya pateixen obesitat"

La consellera de Salut del Govern balear, Manuela García, s'ha referit a l'obesitat infantil com "l'epidèmia del segle XXI", referint-se a dades com que "quatre de cada deu infants a Espanya pateixen aquesta malaltia" i ha portat a col·lació l'"elevat cost individual, social i econòmic" que es relaciona amb la malaltia.

García ha dit que l'obesitat "és un problema de salut pública" que té "patologies associades". Per això, ha fet una crida a "intentar reduir les xifres d'obesitat infantil un 25%", com marca el pla estratègic, i a treballar perquè les mesures que s'impulsen per aconseguir-ho "arribin a les famílies".

Gasol: "Les solucions no es troben, es construeixen"

Per la seva banda, el president de la Fundació Gasol, Pau Gasol, ha intervingut també a la cloenda de la reunió, per advertir que "les solucions" a aquesta malaltia "no es troben, es construeixen". Gasol ha destacat la importància de "treballar en equip" i, alhora, "de repartir-se els rols" per complir amb la responsabilitat col·lectiva de dibuixar "un present i un futur saludable".

"Ens enfrontem a multitud de reptes. La societat és canviant i cal escoltar-la. Per això, és important impulsar la investigació per entendre com evolucionen les persones i les malalties". En qualsevol cas, ha afegit, "la prevenció és el camí, perquè encara que impliqui una gran inversió és clau per al canvi de paradigma".

A l'acte també hi han participat, entre altres personalitats, la delegada del Govern a Illes Balears, Aina Calvo; la secretària d'Estat de Sanitat, Silvia Calzón; la directora del Departament de Salut Pública i Medi Ambient de l'OMS, Maria Neira; l'alt comissionat contra la Pobresa Infantil, Ernesto Gasco; la batlesa de Las Palmas de Gran Canària, Carolina Darias, i el director de la Fundació CSAI, Óscar Díaz.

stats