Patrimoni
Societat 24/04/2024

L’extracció del vaixell de les Fontanelles, cada vegada més a prop: una moneda de l’any 320 confirma que pertany a l’època romana

Els investigadors creuen que es va col·locar sota el pal major en el moment de la construcció per atreure la bona sort

ARA Balears
1 min
Submarinistes al vaixell enfonsat a les Fontanelles.

PalmaL'extracció del vaixell de les Fontanelles és cada vegada més a prop. Aquest dimecres el Consell de Mallorca ha anunciat la troballa d'una moneda de l'any 320 després de Crist que pertany a l'època romana durant les excavacions que han duit a terme aquest mes per tal de preparar-ne l'extracció definitiva. Segons han detallat, han localitzat la moneda a la carlinga, que és el forat on s'assentava el pal de l'embarcació.

A través d'una nota de premsa, han explicat que la moneda és mostra d'un acte ritual que s'ha vist també a altres derelictes. En aquest sentit, els investigadors creuen que la moneda es va col·locar sota el pal major en el moment de la construcció per atreure la bona sort. La moneda trobada va ser encunyada l'any 320 dC a la ciutat de Síscia (actual Sisak, Croàcia). Segons les primeres investigacions, podria pertànyer a l'emperador Constantí (307-337 dC) o a Licini I (307-324 dC).

El Consell de Mallorca ha mostrat algunes de les troballes de les excavacions que s'han dut a terme per preparar l'extracció definitiva

Amb això, remarquen que la data precisa d'aquesta moneda és molt important perquè proporciona el que en la terminologia arqueològica es denomina com a terminus post quem, és a dir, el moment després del qual aquesta nau va començar a navegar i es va enfonsar.

stats