Violència sexual

L'exèrcit identifica els autors del sorteig dels serveis de la prostituta a la caserna del Bruc

Defensa tanca la investigació interna però evita donar explicacions sobre les mesures adoptades amb els militars

Pol Cartié i Albert Llimós
3 min
La façana de la caserna militar del Bruc.

BarcelonaL'exèrcit ja ha acabat la investigació interna sobre el sorteig dels serveis d'una prostituta que van fer alguns militars de la caserna del Bruc de Barcelona amb motiu de la Puríssima. El ministeri de Defensa ha confirmat a l'ARA que s'han identificat els responsables de la rifa que va avançar aquest diari i que s'han pres mesures respecte a aquests militars. No obstant això, Defensa no ha volgut confirmar ni quantes persones s'han considerat responsables dels fets ni tampoc quin tipus de decisions s'han adoptat. L'ARA ja va explicar que els primers missatges sobre el sorteig els van enviar el 22 de novembre un caporal i un sergent, promotors de la rifa entre una setantena de militars.

L'endemà de la notícia, la ministra Margarita Robles va anunciar que els responsables dels missatges haurien de ser expulsats de les forces armades espanyoles perquè els missatges vexatoris no es corresponien amb els "valors" de l'exèrcit. Això sí, Robles va insistir que el xat utilitzat pels militars era totalment privat i "absolutament al marge" de la institució.

Durant els dies posteriors a la publicació de la notícia dos militars –un oficial del Bruc i un del cos jurídic militar traslladat a Barcelona– van encarregar-se de fer la investigació interna, que va consistir en entrevistes amb tots els membres de la companyia de fusellers que formaven part del xat. Entrevistes, segons expliquen fonts relacionades amb la caserna, que van ser força llargues, ja que algunes van durar més de dues hores. Un dels dos promotors del sorteig, segons ha pogut saber l'ARA, va marxar a una altra destinació ja fa més d'una setmana.

Imatge del cartell del sorteig penjat a la cantina.

El sorteig de la "dama de companyia", tal com anunciava un cartell a la cantina de la caserna, es va fer a través d'un xat de WhatsApp d'una de les companyies del regiment I/63 del Bruc. Els responsables volien recaptar diners per a les festes que fan durant l'any, i la principal és precisament la que se celebra el dia de la Immaculada Concepció, la Puríssima, patrona d'infanteria. Els missatges eren pujats de to i desqualificaven i vexaven la noia amb comentaris masclistes i denigrants. Tothom que havia aportat 25 euros per al sopar previst per al 8 de desembre entrava a la rifa. També s'hi podia participar pagant tres euros i qualsevol militar podia repetir per tenir més opcions afegint-hi un euro per comprar noves participacions: van limitar-ho a un màxim de 52 butlletes.

Al xat de la companyia, on es parla de temes logístics, es van enviar fotografies de la noia i dels serveis que oferia. "Jo vull 30 participacions", deia un militar. "Això no val 50 euros", responia un altre. "Jo en vull 50 més, aquell dia follo o follo", comentava un altre dels integrants. "Casos estranys –especificava un dels organitzadors–, que es dirigeixin a mi personalment i se’ls ajusta preu per dia i puta".

Captures del xat dels militars del Bruc

Tant l'exèrcit com el ministeri de Defensa van negar tenir constància del sorteig, però van remetre el cas a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya perquè analitzés si podia constituir un delicte. "A les forces armades, com en qualsevol àmbit de la societat, tolerància zero contra les ofenses o les agressions a les dones. Qui realitzi o proposi alguna d'aquestes conductes reprovables haurà de respondre davant la justícia", va assegurar Defensa des del seu compte oficial de Twitter.

stats