Societat 25/04/2022

L'escola, sense mascaretes: "Fer servir l’expressió de la cara és un alliberament"

La normalitat torna a les aules després de dos anys de pandèmia

2 min
Nins sense mascareta en una classe.

Ha sonat la música que dona el tret de sortida a la jornada escolar i les mestres de la comunitat de petits de l'escola Verge de Lluc, a Palma, han rebut els infants amb grans rialles, sense cap mascareta que les tapi. "M'he alliberat, necessitava que els nins em veiessin la cara", diu Flora, una de les mestres. I no només és el rostre, sinó la veu: "Avui no hem tingut cap moment que els infants en demanassin: "Què dius? Què?". Aquestes frases han desaparegut i jo també tenc més control de la meva veu", afegeix.

I és que avui és un dia important: l'escola viu la tornada a la normalitat després de dos anys en què les normes sanitàries han condicionat les dinàmiques a l'aula. Després d'eliminar-se els grups de convivència i les mascaretes a l'exterior, aquest dilluns els centres s'han alliberat de la darrera gran restricció: la mascareta als interiors. Un fet que tota la comunitat educativa ha coincidit a celebrar.

Com Flora, l'especialista de música del CEIP i ESO Pintor Joan Miró, Pere Dàvila, també qualifica "d'alliberament" el fet de poder mostrar la cara, "fer servir les expressions, el llenguatge no verbal i projectar millor la veu". "La valoració és molt positiva, estam molt contents. Benvinguda la normalitat", afegeix.

Maria José Rivero, directora del CEIP Miquel Duran i Saurina d'Inca, comenta que al centre una cinquantena dels alumnes (d'un total de 327) la duen posada i que la majoria són "d'algun grup vulnerable o tenen algú a la família que ho és. "Els infants van fora corda, i veure les cares de felicitat i quan els dius "quina rialla més preciosa" no té preu", celebra. Per als mestres, continua, "la satisfacció de no haver de dur-la també ha estat general, no només per la molèstia, sinó per les dificultats que suposava que els alumnes ens entenguessin o sentissin bé".

En el mateix sentit s'expressa Miquel Àngel Pons, director del CEIP Vialfàs de sa Pobla: "Ha tingut molt bona acollida tant per als nins com les famílies i els mestres. A nosaltres ens permet fer moltes coses més quant a agrupaments, patis, i grups per fer treballs". Al seu centre, la gran majoria dels alumnes no la duen, malgrat que alguns han arribat dubtant si l'havien de dur o no.

A la Secundària la situació és més dispar. Per exemple, el director de l'IES Porreres i president de l'associació de Directors i Directores de Secundària, Joan Ramon Xamena, assegura que "el 95% dels alumnes se l'han llevada". Però a l'etapa de l'ESO del Joan Miró, Dàvila conta que "molts es mostren reticents a llevar-se les mascaretes per no mostrar la cara i les seves emocions". N'hi ha d'altres que la duen a estones, com na Maria, alumna del IES Damià Huguet de Campos: "Jo me la llev a moments, però hi ha molta gent que ja no la du". Pel que fa al canvi, diu: "És una mica diferent, com quan et canvies les esportives a les xancletes quan arriba l'estiu".

"Desitjam tornar a preocupar-nos pels temes educatius"

La portaveu de la FAPA Mallorca, Cristina Conti, celebra el retorn a la normalitat i espera que "els problemes que els al·lots puguin tenir derivats de dur la mascareta tant de temps siguin ràpidament pal·liats". Així mateix, sosté que ara hi ha d'haver "una mirada cap endavant i tornar a preocupar-nos pels temes educatius". "Les normes sanitàries ens han marcat i ens han fet tornar enrere, i això costarà tornar-ho a recuperar", tanca.


stats