Salut

L’EMA alerta de diverses morts per l’ús abusiu de medicaments que combinen la codeïna i l'ibuprofèn

Actualment a Catalunya hi ha tres medicaments al mercat amb aquesta fórmula

2 min
Comprimits de molts medicaments diferents.

Brussel·lesEls experts de l’Agència Europea de Medicaments (EMA, per les seves sigles en anglès) han alertat aquest dimarts que l’ús prolongat i en dosis superiors a les recomanades pels especialistes de fàrmacs que combinen codeïna (opiaci) i ibuprofens (antiinflamatori) pot provocar danys renals i gastrointestinals greus, diferents efectes secundaris i, en alguns casos, fins i tot la mort. Així, el Comitè d’Avaluació de Riscos de Farmacovigilància ha recomanat avisar del perill en el prospecte d’aquesta mena de medicaments, que a causa de la codeïna també poden provocar addicció i dependència. "El comitè ha revisat diferents casos de toxicitat renal, gastrointestinal i metabòlica que s’han associat amb casos d’abús i dependència de la codeïna amb combinacions d'ibuprofèn, alguns dels quals han sigut fatals", assegura l’EMA.

Els experts comunitaris apunten que quan es prenen en dosis superiors a les recomanades o durant un temps prolongat més llarg del que es recomana, la combinació d’aquests dos medicaments pot malmetre els ronyons i fer que no eliminin adequadament els àcids de la sang a l’orina. A més, el mal funcionament dels ronyons pot provocar nivells molt baixos de potassi a la sang i, per tant, ser el causant de símptomes com la debilitat muscular i marejos.

Aquests efectes adversos, coneguts com a acidosis tubular renal i hipopotassèmia, també s’esmentaran en els prospectes, que fins ara no contenien tota aquesta informació. De fet, l’EMA ja ha enviat aquestes recomanacions a les administracions estatals de tots els països de la Unió Europea perquè les incloguin a la seva normativa i s’encarreguin de fer-les arribar als ciutadans que consumeixen aquesta classe de medicaments.

Tres medicaments al mercat

Pel que fa a Catalunya, existeixen set medicaments autoritzats que utilitzen aquesta fórmula, tot i que només n'hi ha tres que ara mateix es poden trobar a les prestatgeries de les farmàcies. Són el Neobrufèn amb codeïna i les dues versions de l'Astefor, que es comercialitza en càpsules o en diferents gustos. Els tres medicaments afectats per l'alerta contenen 400 mil·ligrams d'ibuprofèn i 30 de codeïna. D'altra banda, l'EMA també ha criticat que en alguns països de la Unió Europea encara es ven la combinació d'aquests dos medicaments sense recepta, cosa que fa temps que ja no passa a Catalunya.

stats