Medi ambient
Societat 20/02/2023

L'ampliació del Parc Natural de Llevant protegirà 116 hectàrees de sistemes dunars

El Govern ha aprovat multiplicar per deu la superfície emparada, que suma ara 170 quilòmetres quadrats

2 min
Imatge d'arxiu del Parc Natural de la península de Llevant

PalmaL'ampliació del Parc Natural de Llevant s'ha fet efectiva aquest dilluns. El Consell de Govern ha aprovat el decret pel qual s'aprova el Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) de Llevant i s'amplien els límits del parc, que passarà a tenir una extensió de més de 17.000 hectàrees (10.900 terrestres i 6.100 marines).

Es tracta del parc natural més extens de Mallorca i també de les Balears "si en comptam les hectàrees terrestres", ha explicat el Conseller de Medi Ambient, Miquel Mir. El conseller ha destacat el "procés acurat amb un important grau de participació", ja que s'han respost 1.542 al·legacions rebudes després que el juny del 2022 el projecte sortís a exposició pública.

Amb l'ampliació, el Parc suma ara 17.000 hectàrees.

Amb l'ampliació, la protecció integral dels sistemes dunars també passen a formar part de l’àmbit del Parc Natural. Fins a 116 hectàrees d’11 zones amb presència d’aquest hàbitat tan delicat (que inclouen espais tan emblemàtics com Cala Agulla, Cala Torta o Cala Mesquida) passen a ser zones d’exclusió. Això significa que l’accés al domini públic maritimoterrestre i el pas per camins existents per altres zones d’accés restringit dins del Parc Natural estan garantits i regulats pel PORN.

També s'hi han inclòs les finques públiques de Son Real, es Racó i es Canons, així com les muntanyes d'Artà i la part de Lloc d'Interès Comunitari (LIC) del torrent de na Borges situada al nord de la carretera d’Alcúdia a Artà, que formen part dels Espais de la Xarxa Natura 2000. A més, ara també abraça la part autonòmica de la Reserva Marina de Llevant.

stats