Societat 07/06/2022

L’ampliació del Parc Natural de Llevant multiplica per deu l’extensió de l'espai protegit

Passarà de les 1.658 hectàrees actuals fins a les 17.112

ARA Balears
2 min
Imatge d'arxiu del Parc Natural de la península de Llevant

PalmaL’ampliació del Parc Natural multiplicarà per deu l’extensió de l’espai natural protegit i passarà de les 1.658 hectàrees actuals fins a 17.112. Així n'ha informat aquest dimarts la Conselleria de Medi Ambient i Territori, que ha explicat que tant l'inici de l'exposició pública del projecte com l'aprovació del Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) ja s'han publicat aquest dimarts en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB).

Així, de les 17.112 que es protegiran, 10.918 corresponen a superfície terrestre i 6.194 a superfície marina. En concret, aquesta ampliació emmarca la part terrestre i marina del Lloc d’Interès Comunitari (LIC) i Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) Muntanyes d'Artà, la part del LIC Na Borges situada al nord de la carretera d’Alcúdia a Artà, la ZEPA Son Real (que inclou la finca pública de Son Real i el LIC Can Picafort) i la part autonòmica de la Reserva Marina de Llevant, que inclou una part de l’àmbit marí del LIC Badies de Pollença i Alcúdia. 

Precisament, el Servei d’Informació Territorial de les Illes Balears (SITIBSA) ha incorporat a l’IDEIB una capa on es pot consultar amb detall la proposta de nova zonificació del parc.

Què es pot i no es pot fer

Segons el PORN, en aquest espai es permetran activitats com el senderisme, l’excursionisme o l’escalada a les vies existents, amb les limitacions pròpies de les necessitats de conservació de l’espai. A banda, també es permetrà el senderisme organitzat, a més de les rutes i excursions a cavall organitzades per empreses. En canvi, no es permetran les excursions o rutes de vehicles tot terreny, quads, buggies o patins elèctrics tot terreny. En l’àmbit marí, no estaran permeses les activitats motonàutiques.

Un espai singular i interessant

Des de la Conselleria han volgut destacar que la Península del Llevant de Mallorca constitueix "un dels espais naturals més singulars i interessants de les Illes Balears a causa de la presència d’una cinquantena d’hàbitats d’interès comunitari", on conflueix una zona muntanyosa i costera amb una setantena d’espècies endèmiques de flora. La biodiversitat també és abundant, ja que s'han documentat fins a 73 espècies d’aus nidificants i 10 espècies presents de rapinyaires.

En aquest sentit, Medi Ambient destaca que es tracta d’una de les poques zones amb nidificació de miloca a Mallorca. També s’hi han citat fins a una dotzena d’espècies de quiròpters, algunes d’elles amb molt poca presència a les Balears. A més, destaquen que l'ampliació de la zona protegida també afectarà els sistemes dunars, fonamentals per restaurar el sistema platja-duna.

stats