La llei d'amnistia
Societat 12/06/2024

L'acusat de fer la pintada de "Puta Espanya" a Mallorca demana acollir-se a la Llei d'amnistia

El seu advocat sol·licita que s'arxivi el cas i "s'apliquin les lleis com estan redactades"

2 min
La pintada de 'Puta Espanya' a l'Ajuntament del municipi

PalmaL'acusat de fer una pintada on posava "Puta Espanya" a la façana de l'Ajuntament de Felanitx (Mallorca) ha demanat acollir-se a la Llei d'amnistia, després de la seva entrada en vigor aquest dimarts amb la publicació al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Es tracta de la primera persona a Mallorca que sol·licita l'arxivament de les actuacions judicials emparant-se en el fet que el cas té una relació directa amb el que judicialment es coneix com el 'procés independentista català'. En aquest sentit, el seu advocat, Josep De Luis, espera que la Fiscalia "apliqui les lleis com estan redactades i no les interpreti de manera arbitrària".

Aquest dimecres, De Luis ha presentat un escrit al Jutjat d'Instrucció Número 1 de Manacor on cita l'article 1 de la LO 1/2024 (coneguda com la Llei d'amnistia) i fa referència principalment a dos factors. El primer és la temporalitat: s'acusa el jove d'haver fet les pintades la nit del 10 a l'11 de novembre del 2023 i, per tant, entra dins el període comprès en la nova norma i que inclou els delictes produïts de l'1 de novembre del 2011 fins al 13 de novembre del 2023. El segon és la relació del delicte pel qual el jove és acusat. En l'escrit, De Luis defensa que la pintada de "Puta Espanya" i d'una estelada al costat tenen "una clara vinculació directa al procés independentista de Catalunya". A més, l'home ha negat l'autoria dels fets que l'atribueixin.

Josep De Luis

"Esper que la Fiscalia apliqui les lleis com estan redactades i no les interpreti de manera arbitrària"

Josep de Luis: Hi ha qualcú irresponsable, indigne de representar l'OCB

L'escrit continua aclarint que la filtració a la premsa de la ideologia política del detingut (al qual des del primer moment es va relacionar amb la CUP i l'independentisme català) és una demostració més de la voluntat "d'emfatitzar la vinculació política, de caràcter independentista català". Amb tot, l'advocat torna a fer referència a la Llei d'amnistia i remarca als jutjats que la legislació determina que "l'amnistia s'aplicarà pels òrgans judicials en qualsevol fase del procés penal i si s'apliquen durant la fase d'instrucció o la fase intermèdia es decretarà el sobreseïment lliure".

D'altra banda, l'acusat ha posat sempre en dubte els motius del seu processament, ja que no hi ha cap prova que l'impliqui directament, i defensa que l'investiguen "per la seva activitat política". A més, ha explicat també que va ser detingut "per sorpresa" quan va assistir a una citació a la caserna de la Guàrdia Civil de Felanitx. Cal recordar que el judici estava previst, inicialment, per a aquest mateix dimecres, però s'ha suspès perquè el pèrit ha valorat el desperfecte en 140 euros, i l'Ajuntament, en 1.500.

Alerta Solidària demana l'amnistia per a l'acusat

L'organització antirepressiva Alerta Solidària ha emès un comunicat en el qual exigeix l'aplicació de l'amnistia a "un independentista mallorquí militant de la CUP". Igual que en l'escrit de De Luis, defensen que la legislació "no fixa una territorialitat d'aplicació limitada a Catalunya i és aplicable a totes les comunitats autònomes per igual". A més, afegeixen que l'estelada és un "símbol inequívoc de l’independentisme català".

stats