Societat 19/04/2018

Les cambreres de pisos netegen prop de 30 habitacions al dia

Les Kellys, els sindicats i els mateixos inspectors demanen que millori la seva situació laboral

Ara Balears
2 min
Les cambreres de pisos netegen al voltant de 30 habitacions al dia

PalmaAssociacions de cambreres de pis, governantes d'hotels i representants de la UGT, CCOO i de l'Associació Progressista d'Inspectors de Treball han demanat millores en les condicions laborals de les Kellys, que han tornat a demanar que es prohibeixi l'externalització de l'activitat troncal d'una empresa.

La Comissió d'Ocupació del Senat ha emprès avui un intens debat sobre la situació laboral del col·lectiu, que actualment afecta prop de 100.000 persones (la majoria, dones), el treball de les quals consisteix a netejar diàriament una mitjana de 30 habitacions d'hotel pagades, en molts casos, a 2 euros cadascuna.

La principal queixa d'aquestes associacions és la diferència de contractes i drets que tenen, ja que tot que hi ha cambreres de pis dels mateixos hotels (fixes i temporals), la majoria són contractades per empreses externes.

Aquesta va ser una de les qüestions que varen exposar les Kellys al president del Govern, Mariano Rajoy, i que debatran els parlamentaris amb vista a la iniciativa socialista que es tramita al Congrés i que demana modificar l'Estatut dels Treballadors.

Les Kellys demanen que es canviï l'article 42.1 de l'Estatut dels Treballadors per evitar "cessions il·legals" de treballadors a través d'externalitzacions i reduir la càrrega de treball, més inspeccions, la col·laboració de les mútues i que s'ampliï la llista de malalties professionals.

El portaveu de la Unió Progressista d'Inspectors de Treball (UPIT), Fermín Yébenes, ha atribuït a la reforma laboral del 2012 la precarietat laboral de les cambreres, ja que va permetre a les empreses despenjar-se de convenis col·lectius propis del sector i donar prioritat als convenis d'empresa.

La presidenta de l'Associació Autonòmica de Governantes de Canàries, Mercedes Díaz, també ha demanat la derogació de l'última reforma laboral perquè no permet la contractació externa i ha al·ludit a la impotència que tenen davant els responsables hotelers i a la immobilitat de molts comitès d'empresa.

La delegada sindical de CCOO, Gladys Medina, ha advocat per millorar les condicions de la jubilació anticipada, ja que en la majoria dels casos no arriben actives a l'edat de jubilació legal.

També ha instat a fer un estudi epidemiològic per veure quines malalties es repeteixen més i incloure-les en el quadre de malalties professionals.

Tant ella com la responsable de la UGT en aquest àmbit, María del Carmen Casín, són cambreres i s'han queixat de la manca de col·laboració de les mútues, que "atenen el dolor" però no l'arrel de la malaltia.

L'investigador i coordinador de l'associació Alba Sud, Ernest la Canyada, ha coincidit que la reforma del 2012 ha provocat la substitució de l'ocupació fixa per ocupació temporal o a temps parcial, cosa que ha conduït a una reducció del salari de les Kellys d'un 40%.

La majoria dels partits polítics del Senat ha donat suport a un canvi legislatiu. En canvi, el PP s'ha mostrat disposat a negociar però considera important saber quina és la legislació internacional per poder valorar l'eliminació de l'externalització de treballs troncals amb la finalitat de no perdre competitivitat.

stats