Societat 19/04/2022

Un jutjat de Palma demana al TJUE si la banca va incórrer en una possible pràctica deslleial amb l'IRPH

Aquesta és la segona qüestió prejudicial que planteja la jutgessa Margarita Isabel Poveda

ARA Balears
2 min
Hipoteques

PalmaLa magistrada del jutjat de Primera Instància número 17 de Palma, Margarita Isabel Poveda, ha plantejat una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) en què es planteja, per primera vegada, que les entitats financeres van exercir una pràctica deslleial a la comercialització d'hipoteques lligades a l'IRPH.

Segons ha informat Europa Press, aquesta és la segona qüestió prejudicial sobre l'IRPH que planteja al TJUE aquesta jutgessa i ja són quatre si se sumen a les dues qüestions plantejades pel magistrat Francisco González d'Audicana, del jutjat de Primera Instància número 38 de Barcelona.

La competència deslleial està prevista en la Directiva europea 2005/29 i duria a la nul·litat dels interessos abusius. La nova qüestió de la magistrada explica que la Circular 5/1994 del Banc d'Espanya indica que, per igualar la TAE d'aquest índex legal amb la del mercat, caldria aplicar un diferencial negatiu, el valor del qual variaria segons les comissions de l'operació i la freqüència de les quotes.

Tot i això, la jutgessa assenyala que les entitats han omès i incomplert de manera generalitzada la necessitat d'establir aquest diferencial negatiu, per la qual cosa demana al TJUE si apartar-se d'aquest criteri normatiu del Banc d'Espanya s'oposa als articles 5 i 7 de la Directiva europea 2005/29/CE sobre competència deslleial. En cas que sigui així, demana si la pràctica deslleial constitueix un indici a l'hora de valorar i apreciar el caràcter abusiu de la clàusula i s'oposa als articles 3 i 4 de la Directiva 93/13.

El procediment que ha precipitat aquesta qüestió està dirigit per l'advocat Adrián Rebollo, que sosté que "el TJUE no s'ha pronunciat mai en la direcció que marca la Directiva de competència deslleial" i que el Tribunal Suprem "haurà d'adaptar-se al que passi en aquest nou assumpte que comença a tramitar-se a Europa”.

Un milió de famílies afectades

L'associació Asufin que l'IRPH afecta prop d'un milió de famílies, el 20% aproximat d'hipoteques subscrites a Espanya, que suporten un sobrecost en els préstecs proper als 200 euros al mes en les quotes, fet que porta a una afectació general mitjana de 25.000 euros per hipoteca.

stats