Una jutge de Mataró demana que l'impagament continuat de la pensió sigui violència masclista

La petició deriva d'una sentència de divorci contra un home que tenia condemnes prèvies per maltractament a la seva dona

Ara
2 min
Una dona amb una pancarta en contra de la violència masclista, en una imatge d'arxiu

La magistrada del jutjat penal número 2 de Mataró ha sol·licitat al govern espanyol que estudiï si la violència econòmica s'ha de tipificar com a violència de gènere i incloure's en el Codi Penal. La petició es fa després d'un judici per impagament de pensió alimentària en un divorci, en què la jutge va condemnar a onze mesos de presó un home per un delicte d'abandonament de la seva família per no haver pagat la pensió durant quasi cinc anys.

L'home havia sigut condemnat en dues ocasions per delictes relacionats amb la violència contra la dona, un context que la jutge veu suficient per considerar que l'impagament de la pensió en un entorn familiar amb dos fills menors d'edat també s'ha de veure com un tipus de violència. Segons detalla a la sentència, d'acord amb el procediment de divorci per mutu acord, s'establien punts com la regulació d'aspectes personals i patrimonials derivats de la crisi familiar, entre els quals hi havia la pensió alimentària i un règim de visites que obligava a una corresponsabilitat entre pare i mare.

La magistrada destaca que el conveni regulador "va invisibilitzar per complet un context de violència" pel fet que es va tramitar el divorci de "mutu acord". És per això que en una exposició feta al govern espanyol proposa que s'integri al Codi Penal la violència econòmica com una modalitat dintre del concepte de violència de gènere. L'argumentació es basa en el fet que suposa una "privació intencionada i no justificada de recursos per al benestar físic o psicològic d'una dona i/o dels seus fills o filles".

La condemna també obliga l'home a pagar una indemnització de 7.375 euros a la família i que s'estableixin clàusules de responsabilitat civil que permetin "una reparació integral del dany causat a les víctimes" quan el fet es produeixi de manera reiterada.

stats