Violència masclista
Societat 18/04/2024

Un jutjat imputa Metges del Món pels presumptes abusos sexuals del seu exdelegat a Menorca

La denúncia es dirigeix contra un treballador que va ser acomiadat després de ser acusat de delicte sexual per víctimes de prostitució

ARA Balears
2 min
Les víctimes de violència masclista rebran indemnització

PalmaUn jutjat de Maó ha inclòs l'ONG Metges del Món com a investigada dins una causa per presumptes abusos sexuals atribuïts al seu exdelegat a Menorca. La denúncia es dirigeix principalment contra l'exdirectiu que va ser acomiadat després de ser acusat de delicte sexual per víctimes de prostitució ateses a l'entitat, com ha publicat el diari Menorca. El jutge, però, també considera que l'entitat podria haver intentat tapar els fets, justificar-los només amb l'acomiadament, i manté —de manera indiciària— que l'ONG no volia considerar la petició per demandar l'exdirectiu per no elevar l'assumpte als tribunals.

Per la seva banda, en un comunicat, Metges del Món ha ressaltat que va ser la mateixa ONG qui va presentar la denúncia davant la Fiscalia de les Balears, després de rescindir el contracte. L'entitat ha condemnat els fets i ha remarcat la seva voluntat de cooperació amb les autoritats. L'ONG ha dit que de manera preventiva té mecanismes que s'apliquen des de l'inici del procés de selecció de personal.

L'organització ha indicat que també faciliten canals de denúncia davant qualsevol comportament d'una persona contractada o voluntària que impliqui situacions d'abús de poder dirigides a aprofitar-se de la posició d'especial vulnerabilitat de les persones que atenen. Entre aquests mecanismes s'hi inclouen codis de conducta, protocols interns d'actuació i investigació i formacions al personal.

Des de Metges del Món han lamentat profundament els fets ocorreguts i les conseqüències per a la salut mental i per a l'estabilitat emocional de les dones afectades. Així, diuen que malgrat que tinguin una política de tolerància zero davant de l'assetjament sexual, l'explotació i l'abús, han d'assumir el risc que algunes persones explotin la seva posició de poder sobre les persones més vulnerables per a benefici personal.

Davant els fets investigats, l'entitat ha indicat que va aplicar els protocols interns i es va fer un peritatge amb una experta en violència sexual i de gènere perquè en pogués fer una investigació en profunditat. A més, es va fer una valoració psicològica de les dones.

stats