Violències sexuals

El jutge envia a judici per agressió sexual el periodista Saül Gordillo

L'exdirector de Catalunya Ràdio també té una segona denúncia d'una treballadora que s'està investigant

2 min
Saül Gordillo i el seu advocat Carles Monguilod

BarcelonaEl titular del jutjat d'instrucció número 6 de Barcelona ha tancat la investigació al periodista Saül Gordillo, acusat d'una presumpta agressió sexual a una redactora que treballava al digital Principal, del qual ell era director. El magistrat veu "indicis clars" que sustenten "sobradament" la versió de la víctima i, per això, deixa a un pas del judici a l’exdirector de Catalunya Ràdio. Gordillo també té una segona denúncia per agressió sexual d’una altra treballadora, per uns fets que van passar la mateixa nit, l’1 de desembre del 2022, després del sopar d’empresa.

La primera redactora va interposar la denúncia el 20 de desembre. Tal com va avançar l'ARA, els fets van ocórrer a la barra de la sala de festes Apolo de Barcelona uns minuts abans de les tres de la matinada. Segons el relat de la noia, de 23 anys llavors, el seu cap va agredir-la i ella va quedar-se en estat de xoc. La defensa de Gordillo, agafant-se a la gravació dels fets que van captar les càmeres de seguretat, va argumentar que es tractava d’una escena "lúdica" i en la qual hi va haver consentiment. La defensa del periodista no va negar que hi hagués tocaments, sinó que va basar-se en l'argument que la noia en cap moment va oposar-se al que havia passat. De fet, fonts de la defensa asseguren que recorreran contra la decisió a l'Audiència de Barcelona perquè el relat del jutge instructor ignora les imatges que van aportar-se.

En canvi, l'acusació va relatar al jutge que la noia es va quedar paralitzada, totalment bloquejada, perquè es tractava del seu "cap jeràrquic", pràcticament "30 anys més gran" que ella. Quan va allunyar-se de la barra on hi havia Gordillo va trobar-se una companya i li va explicar el que acabava de succeir. La víctima tenia un atac d’ansietat i li costava respirar, segons van explicar davant del jutge altres treballadors presents a la sala Apolo aquella nit. L’endemà, després de parlar-ne amb la família, la redactora va acudir al CAP. Va necessitar assistència psicològica amb una terapeuta i aquell cap de setmana li van donar la baixa laboral.

"Indicis clars"

El jutge considera que en aquesta "fase processal" no li pertoca decidir sobre el consentiment, ja que hi ha enfrontades "dues versions contraposades" sobre aquest punt. Tot i això, en l'escrit, de dues pàgines –al qual ha tingut accés l'ARA–, assegura que la versió inculpatòria apareix "sobradament" sustentada en "indicis clars". El magistrat dona deu dies a la Fiscalia i l'acusació particular per fer l'escrit d'acusació.

Pocs dies després que es tingués coneixement de les dues denúncies –la segona la porta un altre jutjat de Badalona–, Gordillo va ser destituït com a director del Principal. En aquest segon cas també s’investiga una agressió sexual, en la qual hi podria haver hagut una presumpta submissió química. L'acusat va demandar el grup per al qual treballava i va reclamar una indemnització de 450.015 euros.

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120 / 016

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores

contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores contra

les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats