Societat 25/03/2021

La justícia redueix més d'un 80% la indemnització del Palau de Congressos a Acciona per aturar les obres

La compensació econòmica passa de ser de 13,8 milions d'euros a 2,7 milions d'euros

2 min
El Palau s’estrena amb un esdeveniment controvertit

PalmaL'Audiència Provincial de Palma ha decidit rebaixar la indemnització del Palau de Congressos a Acciona relativa als danys i perjudicis que van causar les dues aturades en les obres de l'hotel i del centre de convencions de Palma, segons ha informat l'Ajuntament en un comunicat. La sentència respon així al recurs d'apel·lació que va posar el Palau de Congressos contra la sentència que avalava la reclamació de l'empresa.

Concretament, dels 13,8 milions d'euros que obligava la primera sentència del novembre de 2020 a pagar a Acciona, el Palau de Congressos només haurà d'abonar 2,7 milions. Inicialment, però, Acciona reclamava 25 milions d'euros. Davant això, la regidora de Turisme, Sanitat i Consum i presidenta del Consell d'Administració del Palau de Congressos, Elena Navarro, ha celebrat la decisió judicial.

"Estàvem convençuts que les indemnitzacions sobre danys i perjudicis preteses per Acciona i la primera decisió judicial, eren injustificades i absolutament sobredimensionades", ha declarat Navarro. La regidora també ha recordat que la "indemnització és el resultat de les paralitzacions del projecte durant els anys de gestió del Partit Popular". Així mateix, ha insistit que "tots els plets interposats contra el palau o l'Ajuntament s'han anat guanyant", la qual cosa "avala la gestió feta per aquest equip de govern".

Dues paralitzacions

L'Ajuntament de Palma explica en un comunicat que la sentència estableix que "no hi ha responsabilitat del Palau de Congressos amb relació a la primera paralització de les obres –del 29 de maig de 2009 al 29 de novembre del mateix any–". Accepta així "les tesis que defensava el Palau que no hi havia relació contractual entre les parts i que mai hi va haver reclamació ni a la subrogació", assenyala el consistori.

Quant a la segona paralització de les obres –del 25 de juliol de 2012 i el 22 de juliol de 2014– la sentència "accepta únicament la prova pericial dels pèrits del Palau", que estimaven la indemnització en prop de 80.000 euros", diu Cort en el comunicat. Si s'inclouen les despeses generals generades durant la paralització el total de la compensació és d'1.783.765 euros.

A això cal sumar-hi també els previsibles sobrecostos en manteniment i reparacions per l'atur en les obres, 441.700,06 euros. La decisió judicial inclou també el cost de l'assegurança, que ascendeix a poc més de 400.000 euros, i rebutja "tota responsabilitat del Palau a la demora que es pretenia imputar a la finalització de l'obra", conclou l'Ajuntament de Palma en la nota de premsa.

stats