Societat 10/05/2021

La justícia rebutja mesures cautelars per paralitzar la cessió de pisos de grans tenidors al Govern

El Tribunal Superior de Justícia autonòmic respon així al recurs d'una empresa contra la Conselleria de Mobilitat

2 min
El Govern té un llistat de 800 habitatges de grans tenidors que fa dos anys que estan buits

PalmaEl Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears va emetre el 5 de maig una interlocutòria en què rebutjava suspendre cautelarment l'expropiació de dos pisos de l'empresa Global Pantelaria SA a l'Arxipèlag, segons ha avançat l'Última Hora i ha confirmat l'ARA Balears. Així, el TSJIB respon al recurs de la companyia contra la Conselleria de Mobilitat del Govern i, de moment, dona la raó al Govern. "No accedim a la mesura cautelar sol·licitada en tant que no s'ha justificat per la part recurrent un interès preponderat davant els [interessos] generals i públics defensats de l'Administració", argumenta el TSJIB. Així mateix, no considera "un perjudici irreparable" que el Govern reformi les cases perquè siguin habitades.

La companyia demanava suspendre cautelarment l'acord per evitar l'expropiació temporal de l'ús d'habitatges desocupats inscrits en el Registre d'Habitatges Desocupades de Grans Tenidors sota l'argument que comporta una situació "irreversible". A més, l'empresa exposa que "l'administració pot fer obres de reforma sense que la legítima titular pugui al·legar res al respecte", i que "l'expropiació comporta la impossibilitat que pugui continuar amb l'exercici de l'activitat econòmica". Contra la resolució, però, la companyia encara pot interposar un recurs de reposició al mateix Tribunal. Hi ha dos habitatges afectats d'aquesta empresa, un a Llucmajor (Mallorca) i un altre a Santa Eulària del Riu (Eivissa).

D'aquesta manera, el TSJIB avala el procés iniciat per la Conselleria de Mobilitat i Habitatge i entén que pot continuar endavant, segons ha informat Europa Press. La demanda sol·licitant mesures cautelars va ser presentada per Global Pantelaria SA contra la resolució del 2 de març del Govern, on s'acordava l'inici de l'expedient de la cessió temporal d'ús d'habitatges de grans tenidors desocupats durant un període mínim de dos anys.

MÉS i Podem celebren la decisió del TSJIB

Per la seva part, MÉS per Mallorca i Podem han celebrat aquest dilluns el rebuig del TSJIB a aplicar mesures cautelars i paralitzar la cessió obligatòria d'habitatges de grans tenidors al Govern. El portaveu del partit ecosobiranista, Josep Ferrà, ha comentat que espera que "aquesta mesura pionera pugui continuar el seu camí" i contribuir a la millora en la política d'habitatge que tant es necessita a les Balears.

Per la seva part, la portaveu adjunta de Podem, Esperança Sans, ha considerat que, amb la decisió del TSJIB, "els tribunals han avalat una altra manera de fer política, molt allunyada del model del PP, basat en la depredació del territori per pur benefici econòmic". "Des d'Unides Podem defensam un altre model, el model que considera que l'habitatge és un dret. Ja era hora que aquest dret es començàs a aplicar", ha sentenciat Sans.

stats