Tribunals
Societat 14/05/2024

La justícia dona la raó a les monges de Sant Jeroni en la disputa amb el Bisbat: són les propietàries del monestir

Manté, així, la decisió dels jutjats d'instrucció

ARA Balears
1 min
Monges jerònimes al monestir de Santa Isabel de Palma

PalmaL'Audiència de Palma ha ratificat la sentència que atorgava la propietat del monestir de Santa Isabel de Palma a les monges, després que el Bisbat en reclamàs la titularitat. Conegut com a Sant Jeroni, és propietat de les monges des del 1485, però el 2022 el Bisbat va sol·licitar al jutjat de Primera Instància número 9 de Palma que li donàs la propietat al·legant que la comunitat de les jerònimes no tenia entitat jurídica des que les monges van abandonar el convent el 2014 per integrar-se al monestir d'Inca.

Per la seva banda, les monges defensaven que la seva comunitat havia ocupat els tres immobles en què registralment es divideix el convent, que són l'església, el convent i l'habitatge, des del segle XV i que el 1934 el bisbe Josep Miralles havia formalitzat aquest títol de propietat. Des d'un primer moment, la justícia va donar la raó a les monges i ara l'Audiència de Palma ha desestimat el recurs del Bisbat i ha reiterat que la propietària del monestir és la congregació de les jerònimes.

Un cop s'ha fet pública aquesta resolució judicial, la presidenta de la Federació de Monestirs de Monges Jerònimes de Santa Paula ha traslladat la seva "gran alegria". La sentència del Tribunal d'Apel·lació ratifica el pronunciament de primera instància pel qual es reconeix i declara que les religioses jerònimes són les propietàries del seu propi monestir, que han atresorat des de 1485.

La sentència, en desestimar de ple la impugnació formulada pel Bisbat de Mallorca, imposa expressament les costes d'aquest recurs al Bisbat.

stats