Debat electoral
Societat 13/05/2023

La Junta Electoral tomba la decisió de Manresa i insta IB3 a fer el debat per sorteig

El responsable de l'ens públic proposava que la candidata del PSIB, Francina Armengol, obrís i tancàs el debat

ARA Balears
2 min
Imatge dels candidats parlamentaris que prengueren parl al debat que Ib3 organitzà el 2019-

PalmaLa Junta Electoral Provincial de les Balears ha tombat la decisió del director d'IB3, Andreu Manresa. El responsable de l'ens públic proposava que la candidata del PSIB, Francina Armengol, obrís i tancàs el debat d'aquest diumenge perquè representa la llista més votada, a pesar que tots els partits havien arribat a un acord perquè l'ordre de les intervencions i la ubicació del debat de candidats autonòmics es decidís per sorteig.

Ara, la Junta ha donat la raó a MÉS, Podem, el PP, CS i Vox, i insta IB3 que es respecti l'acord prèviament establert.

Cal recordar que tots els partits havien acordat que l'ordre d'intervenció i la col·locació dels candidats es decidís amb un sorteig, però el PSIB va reclamar que la seva candidata i actual presidenta del Govern tenia una posició que no l'afavoria. La indignació per part del PSOE va provocar una reunió d'urgència amb el director de l'ens públic, en la qual el PSIB es va sortir amb la seva i es va determinar que Armengol obriria i tancaria el debat. Davant això, la resta de partits varen interposar un recurs a la Junta Electoral, perquè entenien que no s'havia respectat la decisió inicial i s'havia modificat l'acord arbitràriament.

Avui, la resolució de la Junta ha donat la raó a les formacions que varen recórrer contra la decisió del director d'IB3, Andreu Manresa, perquè la considera "incoherent" en relació amb l'acord inicial. L'òrgan judicial assenyala que Manresa va decidir convocar una nova reunió "a partir d'un escrit de queixa del PSIB-PSOE del qual s'ignora la data, el contingut i l'abast", en la qual tots els partits menys el PSIB es varen reafirmar en el seu suport a l'acord.

En aquest sentit, la Junta Electoral apunta que el director de l'ens va ignorar el consens existent en el moment dels fets i, a més, no aportava –o no disposava– de l'escrit de queixa, que suposadament havia fet arribar el PSIB a IB3, en el moment que va prendre la decisió de tirar enrere el resultat del sorteig. Per aquest motiu, l'òrgan ha decidit tomar la decisió.

stats