Societat 03/08/2020

El mes de juliol a les Balears ha estat més càlid i més sec que altres anys

La temperatura a les Illes ha variat una mitjana d'uns 0,7 graus respecte del 2019

Ara Balears
3 min
Onada de calor.

PalmaEl mes de juliol d'enguany ha estat més càlid i mes sec que altres anys, segons el centre territorial de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). La temperatura a les Balears ha variat una mitjana de 0,7 graus respecte de l'any passat. A més, les dades de precipitacions mostren percentatges més baixos, segons ha informat l'agència Efe.

Durant tot el mes, les temperatures han estat normals, fins que la darrera setmana una entrada d'aire africà va provocar una onada de calor entre el 27 de juliol i l'1 d'agost, que superà els 40°C. Les temperatures mitjanes de cada illa varen fregar els 25°C. A Mallorca va ser de 25,7°C, 0,7 graus més que l'any passat. A Menorca i Eivissa l'anomalia va ser de 0,6, amb una mitjana de 25,6°C i 25,3°C, respectivament. A Formentera la temperatura mitjana va ser la més alta, amb fins a 27,1°C.

A més, amb l'onada de calor es varen superar rècords passats. Binissalem va fer el rècord absolut de l'estació, arribant als 40,9°C dia 31 de juliol, mentre que Llucmajor va arribar als 40,6°C. La mateixa temperatura que es va registrar a l'aeroport de Son Sant Joan dia 28. A la serra d'Alfàbia varen superar el seu rècord, amb 35,6°C. A Menorca, les temperatures més altes registrades varen ser al Mercadal, amb 38,8 °C dia 28; a Ciutadella, amb 38,2°C dia 30, i a Cala Galdana, amb 36,4°C. A Eivissa, a Sant Antoni de Portmany arribaren a 36,8°C dia 28 i a Vila als 35,5°C dia 30. En canvi, a Formentera, varen registrar valors inferiors, de 35,1°C dia 28.

Respecte de les temperatures mínimes, els valors més alts registrats varen ser a Mallorca. A Portopí, Palma, es va arribar als 27,5°C, dades que igualen el rècord anterior, el 2003. També 26,1°C al far de Capdepera. A Menorca, dia 29, també varen arribar als 23,6°C a l'aeroport. I a Eivissa i Formentera es registraren temperatures mínimes de 24,2°C i 25,4°C, respectivament.

Les temperatures registrades de vespre exposen que totes les nits del mes de juliol varen ser tropicals. Aquest fet és una altra anomalia, perque el més habitual és que només n'hi hagi 26 nits. A l'aeroport de Son Sant Joan n'hi va haver deu, quan normalment eren vuit; al d'Eivissa, 26, quan normalment ho són 22,5. En canvi, a Menorca n'hi haver 17, dues menys que les 19 que hi ha habitualment.

També hi ha hagut nits tòrrides, que és quan la temperatura mínima iguala o supera els 25°C. A Portopí n'hi ha hagut sis; al far de Capdepera, quatre; a Formentera, dues, i a Banyalbufar, dues més.

Vent i pluja

El mes de juliol a les Balears també ha estat sec i el percentatge de precipitacions, inferior al d'altres anys. La mitjana és de 2,9 l/m², un 55% menys que habitualment. A Mallorca han caigut 3,1 l/m², un 56% menys. A Menorca, 2,6 l/m², un 20% menys. A Eivissa hi han caigut 1,8 l/m², un 65%, i a Formentera 1,4 l/m².

La principal quantitat de litres caiguts són per les tempestes de dia 14 de juliol. A Mallorca varen caure 14,4 l/m² a Escorca de Son Torrella; a Menorca, 3,6 l/m² a Ciutadella; a Eivissa, 2,1 l/m² a Sant Antoni de Portmany i a Formentera, 1,4 l/m². A més, també hi hagué tempestes a Mallorca dia 22, i precipitacions de terra roja dia 9 i dia 10.

Respecte del vent, Mallorca i Eivissa varen ser ventosos, amb dos dies de forts vents, tot i que normalment només sol ser un. A Formentera sí que va ser així. En canvi, a Menorca, tot i ser un mes més similar al d'altres anys, s'hi registraren quatre dies de forts vents. Aquí va ser on es registraren les dades més elevades. Dia 3 de juliol arribaren als 68km/h, a l'aeroport, en direcció oest.

A Mallorca, la ratxa màxima va ser dia 10 a la serra d'Alfàbia, de 63km/h en direcció est. Eivissa va registrar 54km/h direcció est-nord-est dia 22 a l'aeroport. Formentera, en la mateixa direcció, va registrar 52km/h dia 9 de juliol. A més, Menorca va registrar ones de més de tres metres a Maó.

stats