Corrupció
Societat 12/05/2021

El judici sobre la caixa B del PP, vist per a sentència

L'advocat del partit tanca l'última sessió carregant contra Bárcenas per haver creat una "cortina de fum"

3 min
Luis Barcenas a l'Audiència Nacional el passat 8 de febrer

MadridVist per a sentència el judici de la caixa B del PP. La vista ha acabat com va començar, amb l'evidència del xoc entre el partit i el seu extresorer Luis Bárcenas, malgrat que els dos seguin al banc dels acusats. L'última sessió ha culminat amb l'informe final del lletrat de la formació conservadora –acusada com a responsable civil subsidiària–, Jesús Santos, que no ha escatimat en dards cap a Bárcenas. Ha negat la veracitat de les seves anotacions i les ha emmarcat en una "cortina de fum" per desviar l'atenció de la seva fortuna il·legal a l'estranger, per la qual va ser condemnat en la primera època de la Gürtel. 48 milions d'euros a Suïssa que l'Audiència Nacional ja ha demanat que es desbloquegin.

Tots els jutjats –quatre, després que es retiressin les acusacions contra Laura Montero, una treballadora de l'empresa Unifica, que va executar les obres de la seu del PP del carrer Génova de Madrid– han renunciat als últims torns de paraula. Fins i tot Bárcenas, que va remetre un escrit al tribunal per no haver de ser traslladat des de la presó de Soto del Real fins a l'Audiència Nacional. L'extresorer i el seu advocat van arrencar el judici disparant fort contra el PP i buscant soroll mediàtic –el lletrat va demanar durant el tràmit de qüestions prèvies un acarament entre l'expresident Mariano Rajoy i el seu client–, però a poc a poc la tensió ha anat minvant.

Això no treu que aquest judici, que concretament vol esclarir si les reformes de Génova i la compra d'accions del mitjà Libertad Digital es van sufragar amb diner negre, serà recordat per ser el primer on va comparèixer com a testimoni l'expresident José María Aznar. Rajoy ho va fer per segona vegada, després que ja acudís presencialment a l'Audiència Nacional a declarar per la primera època de la Gürtel el 2017. En aquesta ocasió, però, tant ells com la resta d'exdirigents del PP –excepte l'ex secretari general Francisco Álvarez Cascos– ho van fer per videoconferència i parcialment amagats darrere la mascareta.

Les seves declaracions ja es van convertir en un missatge unànime contra la versió de Bárcenas, a qui van acusar d'inventar-se els documents sobre la suposada comptabilitat paral·lela del PP. Tots van negar cobrar sobresous. L'ex secretària general María Dolores de Cospedal, segurament la persona amb qui Bárcenas manté més enemistat i enfrontament, ni tan sols va anomenar l'extresorer pel seu nom –s'hi referia com "aquest senyor"–. Lluny del Luis, se fuerte, Rajoy també va marcar distàncies. "Comença a ser una vergonya, el que estem vivint", va dir, abans d'acusar Bárcenas de "barrejar els altres en decisions exclusivament seves i per al seu propi benefici".

Aquesta mateixa tesi és la que ha expressat l'advocat del PP en l'última sessió. Santos ha volgut convèncer el tribunal que l'extresorer popular va aprofitar el seu càrrec per enriquir-se i s'ha queixat que el judici sobre la caixa B s'hagi convertit en un "judici històric" a les finances del PP. "No es pot parlar de comptabilitat B al PP quan el que hi ha hagut és mala praxi [per part de Bárcenas]", s'ha defensat. Així, ha denunciat que l'extresorer iniciés una estratègia de "xantatge" i "extorsió" al partit el 2013 quan es van publicar els seus papers al diari El País.

Santos ha subratllat que només s'han corroborat el 3,7% dels papers de Bárcenas, un percentatge que fa referència als "sis testimonis" que van reconèixer haver rebut complements. El lletrat, però, ha matisat que van ser ajudes que el PP va donar a gent pròxima al partit que havia sigut víctima del terrorisme, "en un moment, als anys 90, d'absolut abandonament per part de les institucions, el govern i tothom". I aquests pagaments apareixien a la suposada comptabilitat paral·lela i no a l'oficial per la presumpta ineptitud del llavors gerent, però no perquè fos cap secret, ha asseverat.

Els "silencis" de l'inspector Morocho

L'existència de la caixa B, però, ja es va acreditar en la sentència de la primera època de la Gürtel. Una decisió judicial que va propiciar una moció de censura que va obrir ferides al PP que encara no estan tancades, tal com el mateix Rajoy va deixar entreveure quan va criticar que "hi ha gent que perseverarà a apuntar-se amb finalitats polítiques a coses que no són veritat". El líder d'aquella investigació va ser l'excap de la UDEF de la Policia Nacional, l'inspector Manuel Morocho, que, acompanyat del seu equip, va comparèixer en qualitat de testimoni perit al judici per ratificar-se en les irregularitats del PP. Tanmateix, Santos ha qualificat de "molt suggerents" els seus "silencis" durant l'interrogatori, fins al punt que el tribunal li va haver de cridar l'atenció.

Bárcenas es disculparà davant víctimes de la corrupció com a programa de reinserció

El dia que el judici ha quedat vist per a sentència s'ha conegut que Bárcenas participarà en un programa de reinserció que consisteix en entrevistar-se amb víctimes reals i simbòliques de la corrupció per demanar disculpes. Es tracta d'un mecanisme que ja va utilitzar l'exvicepresident del govern espanyol i expresident de Bankia Rodrigo Rato i que va facilitar que accedís al tercer grau penitenciari l'octubre de l'any passat.

stats