Societat 19/04/2019

Els majors de les Illes confien de manera prioritària en el PSOE i en el PP per resoldre els seus problemes

Un estudi de Gadeso destaca també que la gent gran de classe alta i mitjana es decanta per un pacte PP-Ciutadans

Carles Tudurí
2 min
Grup de gent major preparant la decoració festiva

PalmaEls majors de 65 anys de les Illes Balears confien principalment en el PSOE i en el PP per la resolució dels seus problemes, segons un estudi realitzat per Gadeso dins la sèrie 'Caminant cap a les eleccions', tot i que la confiança en un partit o l'altre depèn en gran mesura de la situació econòmica en la qual es troba l'enquestat.

A la pregunta sobre quin és el partit que ofereix "mesures reals" per millorar la situació d'aquest col·lectiu, queda clar que cada segment econòmic té la seva preferència. Així, el segment alt creu que és el PP (58%) el que millor pot donar resposta als seus problemes; en canvi, tant el segment mitjà com el baix s'inclinen pel PSOE (42 i 43%, respectivament).

Taula de Gadeso

L'estudi també fa referència a les persones de més de 52 anys que estan a l'atur, cobrin o no alguna prestació o subsidi. "Aquestes persones es decanten, de manera clara, cap als partits de centreesquerra. Així el 45% creu que Podem és el partit que pot millorar la seva situació, segurament pel fet que es tracta del partit que s'ha fet més ressò de les seves reivindicacions", es destaca des de Gadeso.

L'estudi també se centra en les diferències que existeixen entre els distints segments a l'hora d'opinar sobre quines haurien de ser les mesures que ha d'impulsar l'administració per resoldre els problemes que afecten la gent gran.

Taula de Gadeso

"Així, les persones del segment alt prioritzen l'eliminació de traves per a l'accés a serveis privats de pensions i residències (35% i 22%, respectivament). Per part seva, el segment mitjà fixa les seves prioritats en la revaloració de la quantia de les pensions segons l'IPC (40%) i la millora de l'accessibilitat i la qualitat dels serveis públics (24%). Per la seva banda, les persones que integren el segment baix reclamen la revaloració de les pensions segons l'IPC (55%) i l'augment de places i qualitat de les residències públiques (20%)", s'explica a l'estudi.

Preferències de pactes

Pel que fa a les preferències en el resultat de les eleccions, als segments alt i mitjà els agradaria principalment un govern de centredreta (PP+C's), mentre que el segment baix i el col·lectiu de persones majors de 52 anys opten per un executiu del qual formàs part el PSOE (58% i 65%, respectivament). Tot i això, l'estudi també detecta que hi ha persones del segment baix a les quals no els agradaria un govern integrat per PP i C's, o PSOE i C's, cosa que tampoc no desagradaria al segment mitjà.

Taula de Gadeso

A la pregunta sobre quins partits creuen que podran formar govern, veiem que es manté la dicotomia abans esmentada entre els dos posicionaments ideològics. "Així, el segment alt (51%) està convençut, de manera majoritària, que seran PP i C's els que integraran el futur executiu, cosa que també opina, encara que amb menys intensitat, el segment mitjà (31%). Per la seva banda, les persones que formen part del segment baix i del col·lectiu de gent major de 52 anys consideren, majoritàriament, que el govern el formaran el PSOE i Podem (30% i 48%)", segons podem llegir a l'esmentat estudi.

stats