Societat 25/06/2018

Els joves també tenen veu al Club de l’Expressió

La iniciativa, amb 80 infants, inclou activitats divertides per fomentar l’expressió emocional i l’empatia d’infants i adolescents en acolliment

3 min

Pocs són aquells organismes oficials que donen veu i vot als menors del món i manco els que tenen un consell infantil.

“Es tracta d’escoltar els infants i adolescents com a ciutadans que tenen dret a participar en un servei que pren decisions que els afecten directament i, per extensió, neix un altre projecte que ens permet gaudir dels beneficis secundaris, el Club de l’Expressió, també com a iniciativa dels mateixos infants”, explica Marisa Martí.

Martí és psicòloga de prevenció comunitària, a més de la secretària del Consell de la Infància i Adolescència de l’IMAS, un òrgan de participació creat el 2014 per donar veu als infants i a joves tutelats o acollits per l’Institut Mallorquí d’Afers Socials, que es troben a centres de protecció o en acolliment familiar permanent o preadoptiu i que tenen edats compreses entre els sis i els divuit anys.

Empatia

El Club de l’Expressió és una iniciativa nascuda a petició del Consell de la Infància i Adolescència de l’IMAS, definit pels consellers infantils com “un espai per a infants i joves de diferents edats en el qual es poden expressar emocions i experiències vitals i que està dirigit per professionals competents en aquest àmbit”.

Així, es realitzen activitats que faciliten l’expressió emocional o que ajuden a compartir experiències vitals entre persones que han viscut situacions similars.

L’objectiu que es plantegen els infants i els joves és aprendre a estimar-se bé.

“Com passa amb el Consell Infantil, hi ha un adult per a cada vuit infants, però de cap manera no els poden ‘induir’ ni ‘dirigir’, n’han de permetre la lliure expressió i opinió”.

“De moment, les reunions són bimensuals i l’espai físic és itinerant, però fan trobades assembleàries per mantenir-los com a bessó del projecte”, remarca.

Així, el Club de l’Expressió, amb 80 infants, realitza activitats divertides per fomentar l’expressió emocional i les relacions empàtiques dels infants i adolescents que viuen en acolliment familiar o residencial.

A llarg termini

Un Consell d’Infants, com qualsevol altre projecte de participació, no pot plantejar-se amb data de caducitat, ha de tenir el màxim suport.

Els infants no són ciutadans del demà, sinó que són ciutadans avui, amb la seva pròpia visió de la realitat.

És clar que tenen opinió i criteri en moltes de les activitats en què prenen part, en tots els àmbits que formen el seu petit món: la família, l’escola o l’institut, entitats, el carrer, el barri...

Així, també han de tenir el dret a participar activament en les decisions que els poden canviar tota la seva normalitat, sigui quina sigui. I també comprendre millor les decisions argumentades des del món adult.

Respecte

La resiliència és un procés de transformació. No és adaptar-se a un trauma, és crèixer i reconstruir-se des de l’adversitat.

Acompanyar els infants requereix una mirada de respecte cap a la seva dignitat, estar amb ells en les seves reflexions sense jutjar-les i reconèixer el valor de les seves propostes.

El club cerca reforçar la capacitat resilient dels infants i adolescents que han viscut la desprotecció en la seva vida mitjançant intervencions amb els grups d’iguals.

L’espai d’autoajuda ho ha de ser des de la seva perspectiva, i ells mateixos fixen els objectius i la feina progressiva per aconseguir-los.

Per una vida saludable

D’altra banda, “s’ha presentat el Club d’Estiu, que s’encarregarà d’oferir activitats esportives i tallers per fomentar una vida saludable, reforçant els factors que ajuden a protegir la vida dels infants i adolescents que hi participen”.

“Per tant, el programa del Club d’Estiu és complementari al ja existent, i ens servirà perquè puguin gaudir de dues coses: de les activitats programades i dels beneficis emocionals de les diverses experiències”, conclou Marisa.

L’experiència sembla gratificant per tots els integrants, grans i petits, i forma un veritable observatori de la societat, la que tenim i la que volem tenir, proporcionant les eines adequades per aconseguir un món millor.

stats