Societat 19/12/2019

Els joves de les Illes són els que han de dedicar més esforç a pagar el lloguer

La renda requereix el 123,6% del salari d'un jove, quan el màxim recomanable és un 30%

Ara Balears
2 min
Els preus del lloguer a Balears ja es situen a nivells d'abans de la crisi

PalmaEls joves de les Illes són el que han de fer l'esforç més gran de tot l'Estat per poder llogar un pis, segons es desprèn de la informació aportada per l'estudi de l'Observatori de l'Emancipació del primer trimestre de l'any. De fet, per fer front al pagament del lloguer en solitari, una persona jove hauria de destinar-hi el 123,6% del seu salari i un 91,8% per a la quota hipotecària.

La situació ha empitjorat en relació amb el 2013, ja que en plena crisi els joves havien de dedicar el 52% del seu salari a pagar el lloguer. Des d'aquesta data el lloguer ha pujat de manera destacada, mentre que el sous s'han mantingut, com a molt, estables.

"Igual que a la resta d'Espanya, a Illes Balears també s'aprecia un descens de la proporció de persones joves emancipades residencialment, tot que encara se situa per sobre de la mitjana estatal, amb un 21,1%", destaca l'estudi.

L'encariment dels preus de l'habitatge, bé en règim de lloguer o mitjançant la modalitat de compra, no facilita l'abandó de la llar familiar. Efectivament, les Illes Balears copen els valors més elevats de l'Estat quant al cost d'accés a la compra o el lloguer d'un habitatge lliure per a una persona jove assalariada de l'Estat.

Pel que fa a l'ocupació, des del segon trimestre del 2018, s'ha reduït la taxa

d'atur 2,5 punts percentuals i s'ha situat en un 22,2% en el mateix període del 2019. Al mateix temps, creix considerablement la contractació de durada indefinida i es redueixen les jornades a temps parcial. A més, la Comunitat té la menor taxa de subocupació per insuficiència d'hores en menors de 30 anys, un 9,6%. No obstant això, perl grup de 30 a 34 anys la subocupació es dispara fins al 13,8%.

No obstant això, Balears continua sent una de les comunitats amb major sobrequalificació entre les persones joves empleades, especialment les dones.

stats