Sexe
Societat 09/05/2023

Els joves illencs usen cada vegada menys el preservatiu

La masturbació continua creixent i el 70% dels illencs d'entre 18 i 26 anys s'autosatisfà, com a mínim, un cop per setmana

2 min
Imatge d'arxiu

PalmaL'ús del preservatiu ha descendit un 23% a les Illes Balears durant el darrer any i un 40% si ho comparam amb les xifres d'abans de la pandèmia. Segons les dades publicades aquest dimarts per l'empresa Control, actualment, un 46% dels illencs d'entre 18 i 26 anys usen sempre el preservatiu a l'hora de tenir sexe, mentre que el 2022 la taxa se situava en el 69% i el 2019, un 86% d'aquests joves el feien servir sempre.

Si bé és cert que la pandèmia va suposar un repunt en l'ús del preservatiu davant la preocupació sanitària que vivia la societat, ara, un cop superada la crisi del coronavirus les xifres han caigut significativament i es registra la dada més baixa dels darrers anys. Pel que fa al sexe oral, és només el 3% dels joves residents a les Illes Balears qui assegura que el fa servir.

Igual que ha passat amb l'ús del preservatiu, el final de la pandèmia ha provocat també que disminueixi significativament la preocupació per tenir relacions sexuals amb persones de les quals no saben quin és el seu estat de salut o si tenen alguna malaltia de transmissió sexual. De fet, durant la pandèmia el 80% dels joves illencs d'entre 18 i 26 anys asseguraven que coneixien l'estat de salut de les seves parelles sexuals i actualment aquest percentatge ha caigut fins al 69%. Així, un de cada quatre joves illencs té relacions sexuals amb persones que no coneix i augmenta així el risc de contagiar-se de possibles malalties.

Més masturbació: el 19% dels joves s'autosatisfà cada dia

La masturbació i l'autoplaer continuen en auge a les Illes Balears. Després d'haver romput tabús durant els darrers anys, el 97% dels joves d'entre 18 i 26 anys asseguren que s'han masturbat o es masturben i la gran majoria han explicat que es masturben molt més del que tenen relacions sexuals amb alguna parella.

A més, segons l'estudi de Control, el 70% dels joves illencs es masturba, com a mínim, un cop cada setmana i el 19%, com a mínim, un cop cada dia.

El sexe i el compromís no van de la mà

El 40% dels joves illencs tenen habitualment relacions sexuals amb persones o bé que no coneixen o que no tenen cap relació afectiva. A més, només la meitat dels joves enquestats per dur a terme l'estudi de Control consideren "indispensable" conèixer la persona amb la qual mantindran relacions sexuals, mentre que l'altra meitat assegura que no té cap problema per mantenir relacions sexuals amb complets desconeguts.

stats