Societat 30/09/2019

José Manuel Naredo: "El sistema polític és un digestor de moviments socials"

L'economista, estadista i militant ecologista ha presentat a Palma el seu darrer llibre, 'Taxonomía del lucro'

Kike Oñate
2 min
José Manuel Naredo: "El sistema polític és un digestor de moviments socials"

Palma"El que funciona és el clientelisme polític per desactivar la mobilització social", lamenta l'economista José Manuel Naredo (Madrid, 1942), assegut en un banc d'una plaça de Palma. "El futur passa pels moviments socials, però molts cauen en la trampa, i no és fàcil que hi torni a haver una mobilització que cerqui regenerar les institucions com va passar durant el 15-M", assenyala. L'exdirector del servei d'Anàlisis de Conjuntura de l'Institut Nacional d'Estadística d'Espanya (INE) i militant ecologista ha visitat Mallorca, on ha presentat el seu darrer llibre, 'Taxonomía del lucro', (Siglo XXI) a la llibreria Drac Màgic.

En la seva darrera publicació, Naredo intenta identificar com funcionen els processos d'adquisició i assignació de la riquesa a les nostres societats. No és la primera vegada que ho fa perquè a les espatlles hi carrega una extensa obra que dissecciona el poder a Espanya amb títols com '101 dardos contra el poder y sus engaños'. L'estadista assegura que "sempre he anat pel meu compte" i que intenta qüestionar la noció de sistema econòmic actual, que continua funcionant i generant institucions des del segle XVIII. Entre les característiques que defineixen les seves investigacions hi ha el pensament ecologista, i adverteix que el canvi climàtic alterarà el clima dels països d'origen dels turistes que fins ara venien a Espanya perquè "enyoraven el bon temps".

El sector turístic i el medi ambient van lligats perquè "en un país amb una demografia en regressió, com és el cas espanyol, no té cap sentit que es continuï requalificant el sòl", apunta Naredo. Afegeix que la indústria turística està darrere això perquè està directament vinculada amb el sector immobiliari. De fet, segons recorda, les caixes d'estalvis "han estat les col·laboradores financeres del caciquisme regional i local perquè moltes tenien els seus propis grups immobiliaris". Després de la crisi, però, ha estat més difícil actuar així, malgrat que "el caciquisme a Espanya continua ajupit esperant si pot tornar a fer la seva", adverteix Naredo.

L'economista va comparèixer el setembre del 2017 en la comissió parlamentària sobre la crisi espanyola per explicar què va passar durant aquells anys. I assegura que en el llenguatge europeu no existeix el concepte de "bombolla immobiliària", que és molt "carpetovetònic". Fora de l'Estat, els sistemes "són més regulats i no es pot desclassificar tan fàcilment". Com a exemple, comenta que en els països de capitalisme "madur", com Alemanya i Suïssa, "és on es registra el percentatge d'habitatge en lloguer més alt d'Europa i no han patit cap bombolla perquè la crisi els va afectar per comprar productes tòxics estatunidencs". Tot i això, es mostra positiu i afirma que "per canviar el model espanyol tampoc no és necessari fer la revolució, basta mirar què fan a l'altre costat dels Pirineus".

stats