Societat 24/02/2020

José Hila recorda que Emili Darder va ser assassinat "per ser un batle d'esquerres"

En el 83è aniversari del seu afusellament, Palma li ret homenatge amb un bust a la plaça de la Porta Pintada

Elena Navarro
2 min
El bust d'Emili Darder

PalmaEl rostre d'Emili Darder ja és a l'espai públic de Palma. Familiars de qui va ser el darrer batle republicà de la ciutat, afusellat pels feixistes dia 24 de febrer de 1937, han inaugurat el bust commemoratiu que a partir d'aquets dilluns és a la plaça de la Porta Pintada de Palma. L'escultura és obra d'Eduard Servera i fou donada a la ciutat per l'Associació Amics i Amigues de Son Sardina i sa Garriga.

El batle, José Hila, ha recordat en el seu parlament que "el delicte d'Emili Darder fou ser un batle d'esquerres" i que, si bé "l'obra seva encara continua amb nosaltres, també és important recordar la persona, per la família i per fer la ciutat més digna". En el 83è aniversari de l'assassinat del primer batle republicà de Palma, la plaça s'ha omplert de representants polítics, membres d'entitats cíviques, ciutadans i algun turista curiós, en un acte emotiu que ha obert i tancat la Banda Municipal de Música.

"Trobar el bust d'Emili Darder al carrer és emocionant", ha expressat el seu net, Ferran Cano, qui ha parlat en representació de la família. Cano ha assegurat que Darder "és un dels tants que s'ha intentat oblidar", i ha volgut recordar "les víctimes de les cunetes, de qui encara estam cercant i trobant els ossos".

"Aquest és un homenatge a un home bo", ha començat dient Maite Blázquez, amb el mocador vermell de la memòria agafat als cabells. "Els seus assassins mai han estat jutjats i persones com Emili Darder tenen vigents encara condemnes que embruten la seva memòria", ha continuat. Blázquez ha assegurat que "la cadena de silenci s'està trencant" i que "si Emili Darder fos aquí, seria també un defensor dels drets humans".

Imatge de l'homenatge a Emili Darder en el 83è aniversari del seu assassinat

En el seu torn de paraula, la consellera d'Administracions Públiques, Isabel Castro, ha defensat la necessitat de recordar per "dignificar, i perquè "les generacions futures no oblidin". Ha agraït la tasca dels familiars, entitats i administracions i ha assegurat que amb aquest acte es fa "un pas més en la lluita contra l'oblit".

Amb les melodies de l'himne de la Segona República i la Balanguera, una fila de persones amb roses a la mà ha anat llançant les flors vermelles de la memòria als peus d'Emili Darder.

stats