Universitat
Societat 21/02/2024

Jordi Savall, nomenat doctor 'honoris causa' per la UIB

Atorgat en reconeixement de la seva àmplia trajectòria internacional i, en particular, per la seva vinculació amb la cultura de les Balears

ARA Balears
4 min
Jordi Savall

PalmaJordi Savall i Bernadet (Igualada, 1941) ha estat nomenat aquest dimecres doctor 'honoris causa' de la Universitat de les Illes Balears (UIB) pels seus mèrits culturals i de vinculació amb les Illes. Així ho ha aprovat el Consell de Govern de la UIB, reunit en sessió ordinària. La proposta de nomenament l'ha fet el Vicerectorat de Projecció Cultural i Universitat Oberta en reconeixement de la seva àmplia trajectòria internacional i, en particular, pel que fa a la seva vinculació amb la cultura illenca, la recuperació i conservació del patrimoni musical i la tasca de divulgació del cant de la Sibil·la i de la figura de Ramon Llull.

Des del 1988, va fer una recerca profunda sobre el medieval cant de la Sibil·la. Un dels manuscrits principals es conserva en un cantoral del convent de la Concepció de Palma (Museu Diocesà). La primera versió enregistrada d'aquest antic cant de la Sibil·la mallorquí fou enregistrada per Savall el 1988. Gràcies a la difusió dels seus enregistraments, les versions del cant de la Sibil·la mallorquina han gaudit d'una difusió sense precedents a escala internacional. La reedició dels primers enregistraments es feu el 1999, i de llavors ençà no s'han aturat les reedicions ni tampoc les interpretacions d'aquest repertori tan arrelat a Mallorca.

Arxiu

En el marc de l'Any Llull 2016, Savall va dedicar un dels seus llibre-discos a la figura del beat Ramon Llull. El llibre/CD Ramon Llull (1232-1316), temps de conquestes, de diàleg i desconhort (Alia Vox, 2016) recrea la banda sonora que va acompanyar la vida de Llull, i inclou les peces musicals de la Mallorca musulmana, les músiques profanes de trobadors i joglars, així com les músiques religioses i espirituals més representatives del moment. Pel que fa a les actuacions i altres activitats duites a terme a les Illes, d'ençà de l'any 2001 Savall ha fet 18 concerts a diferents localitats de Mallorca, 3 a Eivissa i 3 a Menorca, a més de sis classes magistrals.

Recerca de músiques

Fa més de 50 anys que Savall es dedica a la recerca de músiques antigues abandonades. Les llegeix i les interpreta amb la seva viola de gamba o com a director. Les seves activitats com a concertista, pedagog, investigador i creador de nous projectes, tant musicals com culturals, el situen entre "els principals artífexs del fenomen de revaloració de la música històrica", expliquen des de la UIB. És fundador, juntament amb Montserrat Figueras, del grup musical Hespèrion XXI (1974), la Capella Reial de Catalunya (1987) i Le Concert des Nations (1989).

Va participar en la pel·lícula d'Alain Corneau Tous les Matins du Monde (Tots els matins del món, 1991), que va guanyar el premi Cèsar a la millor banda sonora. L'any 1998 va crear, també amb Montserrat Figueras, el segell discogràfic Alia Vox, una de les principals discogràfiques especialitzades en música antiga, i és el segell exclusiu dels enregistraments de Jordi Savall i dels seus conjunts.

Al llarg de la seva carrera ha enregistrat i editat més de 230 discos de repertoris de música medieval, renaixentista, barroca i del Classicisme, amb una atenció especial al patrimoni musical hispànic i mediterrani, que han estat mereixedors de moltes distincions com un premi Midem, un International Classical Music Award i un Grammy. A més, el 2008, Jordi Savall fou nomenat ambaixador de la Unió Europea pel diàleg intercultural, i ell i Montserrat Figueras van ser investits Artistes per la Pau dins el programa dels ambaixadors de bona voluntat de la Unesco.

Ludwig van Beethoven

Entre 2020 i 2021, pel 250è aniversari de Ludwig van Beethoven, va dirigir les seves simfonies al capdavant de l'orquestra Le Concert des Nations i les va enregistrar en dos discs amb el títol Beethoven Révolution. La crítica alemanya va distingir el volum II amb el Schallplattenkritik Prize com a millor disc orquestral.

Beethoven

Te nombreses distincions, d'entre les quals destaquen el títol de doctor 'honoris causa' de les universitats d'Évora (Portugal), UB de Barcelona, de Katowice (Polònia), de Lovaina (Bèlgica), de Basilea (Suïssa) i d'Utrecht (Països Baixos), la insígnia de cavaller de la Legió d'Honor de la República francesa, i el premi Léonie Sonning, considerat el Nobel de la música. També és membre d'honor de la Royal Philharmonic Society, de la Reial Acadèmia Sueca de la Música i de l'Accademia Nazionale di Santa Cecilia.

Què implica que ser nomenat doctor 'honoris causa'?

Segons explica la UIB, el títol de doctor 'honoris causa' és el reconeixement més preuat que dona aquesta universitat. Reconeix els mèrits extraordinaris concurrents en el guardonat. D'aquí deriva que aquest títol s'hagi de sotmetre a criteris de racionalitat màxima, de manera que es pugui ponderar i valorar en cada cas la decisió, per evitar qualsevol mena de precipitació que pugui produir menyscapte del prestigi i de la imatge social que se'n tingui. La concessió del doctorat honoris causa ha de respondre a mèrits molt qualificats, cosa que imposa un rigor selectiu en la determinació de la classe de mèrits que es pretén premiar i de les persones a qui es vol recompensar.

stats