Societat 01/10/2018

Matas reconeix el finançament irregular del PP i evita més anys de presó amb una multa de 18.000 euros

Rodríguez no arriba a cap pacte i serà jutjat pel cas Over després que el tribunal no ha escoltat la seva petició d'anul·lació del judici

Carles Tudurí
2 min
Jaume Matas i José Maria Rodríguez es seuen a la banqueta pel cas Over

PalmaL'expresident del Govern, Jaume Matas, ha arribat un acord amb la fiscalia en el que reconeix els delictes de frau, prevaricació i malversació a canvi de no incrementar la pena de presó que, de moment, compleix per altres condemnes. L'exconseller d'Interior i exdelegat del govern, José María Rodríguez, no ha arribat a cap pacte i serà jutjat després que el tribunal no ha acceptat les qüestions prèvies del seu advocat, que demanava l'anul·lació del judici. El fiscal sol·licita cinc anys i nou mesos de presó per a l'exsenador Rodríguez.

A aquest acord han arribat Matas i altres dos dels acusats en el cas Over, que jutja el finançament de campanyes electorals del Partit Popular a través de doblers públics. Daniel Mercado, propietari d'Over Marketing, i l'exdirectora general de Tecnologia, Encarnación Padilla, que és cunyada de Jaume Matas, han arribat també a un acord.

A canvi d'evitar les penes de presó, els acusats han acceptat el pagament de les quantitats sol·licitades per responsabilitat civil, al voltant de 9.500 euros per persona. A més, l'expresident fa front a una multa de 18.000 euros. A canvi, no se'l condemnaria als més de 6 anys que es demana a l'escrit d'acusació.

Els dos mecanismes de finançament il·legal descrits a l'escrit d'acusació són:

Primer mecanisme. Abonament directe de serveis de creativitat i promoció de missatges electorals en diners "negre", en mà i a la seu del partit, sense comptabilitzar al corresponent compte electoral l'ingrés d'aquestes partides opaques ni la sortida, sense que, per tant, comunicassin aquestes operacions als òrgans de fiscalització abans citats.

Segon mecanisme. Abonament per part d'entitats mercantils privades, amb les quals prèviament s'havien concertat representants del Partit Popular, de factures amb conceptes simulats que ocultaven serveis de creativitat i promoció de missatges electorals.

Jaume Matas i l'exconseller d'Interior i exdelegat del govern, José María Rodríguez, ja seuen des d'aquest dilluns matí a la banqueta d'acusats pel cas Over. Els dos polítics han arribat al voltant de les nou i mitja del matí, acompanyats dels seus advocats.

Amb ells, també han comparegut com a acusats el propietari de l'empresa de publicitat Over Marketing, Daniel Mercado, l'exsecretària general de la Conselleria d'Interior amb Rodríguez, María Luisa de Miguel, l'excap de premsa del departament autonòmic de Salut, Marisa Duran, i l'exdirectora general de Tecnologia, Encarnación Padilla, que és cunyada de Jaume Matas.

Matas ha acudit a l'Audiència des de la presó de Palma, on ha estat traslladat des de la d'Aranjuez, on compleix una condemna de 3 anys i 8 mesos de presó pel cas Nóos. És la segona pena de presó que suma i la cinquena condemna ferma per corrupció.

Pel que fa a Rodríguez, no ha arribat a cap acord i s'enfronta a una pena de cinc anys i nou mesos de presó. La defensa de l'exsenador ha demanat, en les qüestions prèvies, la nul·litat del cas, argumentant la condició d'aforat i al·legant indefensió de l'acusat. El tribunal ha refusat de manera contundent els arguments de Rodríguez, tot indicant que hi havia indicis de mala fe processal.

Aquesta setmana continuarà el judici al voltant de les tres subpeces del cas Over, obertes dins la macrocausa Palma Arena. Demà està prevista la declaració de Daniel Mercado, dimecres la de Jaume Matas i divendres la de José María Rodríguez.

stats