Herois quotidians contra el coronavirus
Societat 26/03/2020

"Per la meva professió sembla que he de suportar-ho tot, però m'afecta"

L'esclat del coronavirus ha obligat Isidra Escribano, policia local de Palma, a deixar el control del trànsit per passar a patrullar el carrer, tasca a la qual es dedica gairebé el 80% de la plantilla

Alba Tarragó
2 min
Isidra Escribano, policia local de Palma

PalmaL'arribada del coronavirus va implicar un canvi total per a Isidra Escribano, policia local de Palma. De la nit al dia va passar de fer controls de velocitat a patrullar per Palma informant la ciutadania. "En els meus 40 anys de servei, la meva arma ha estat sempre l'empatia, posar-me al lloc de l'altre", assegura. I ara, més que mai, necessita fer aquest exercici per mostrar-se positiva i deixar de banda la "preocupació" que realment sent.

"Per la meva professió sembla que som capaç de suportar-ho tot, però visc amb el marit i la filla i m'afecta la possibilitat de portar el virus a casa", admet. La vida amb els seus familiars tampoc no és la mateixa: "L'altre dia el meu net va fer un any i vàrem haver de fer la festeta per Skype, això és trist", recorda. És humana i, com tots, pateix. "Pots caure en algun moment", reconeix. Però també és policia: "No pots mostrar-ho, i menys si ets dona, perquè sembla que has de demostrar una doble vàlua".

El que més la fa patir és la situació d'alguns dels seus companys, que estan contagiats i hospitalitzats. "Al principi tot això estava molt lluny, a la Xina, i vivíem relaxats. I ara mira el que ens ha vingut. És molt greu, cal prendre consciència", adverteix. Escribano explica que la darrera visita al metge –que havia demanat abans que esclatàs la crisi– ha comprovat la magnitud del problema. "Podia veure el doctor més espantat que jo, a l'altra punta de la sala, per precaució", recorda encara sorpresa.

Explica que, pel que veu al carrer, en general la gent està més mentalitzada, però encara es troba amb persones que incompleixen les restriccions. Darrere aquesta nova funció informativa que acaba d'estrenar, Escribano reconeix que la gent la veu amb uns ulls diferents. "Com em podien veure a mi a la unitat de Radar?", es pregunta rient. La imatge "opressora" de la Policia "ha canviat", afirma, perquè la gent es mostra més comprensiva i agraïda davant les explicacions dels agents.

"Els primers dies hi havia molta incertesa, molts dubtes, però ara cal actuar més seriosament" insisteix Escribano. La Policia Local de Palma aixeca cada dia unes 100 actes administratives per incompliment. Un dels motius més comuns és treure a passejar el ca més enllà del que és necessari i els vehicles privats en què viatgen tres persones o més.

Ara prop d'un 80% de la plantilla de Policia Local de Palma ha deixat de banda les seves funcions habituals per dedicar-se exclusivament a patrullar els carrers d'una ciutat que tampoc no és la mateixa. "Normalment Palma és un tumult de trànsit i ara dona una sensació de tristesa", lamenta Escribano.

stats