Societat 10/02/2021

L'ISBA preveu avalar préstecs per valor de 100 milions d'euros el 2021

Els sectors més afectats per les restriccions de la pandèmia podran obtenir crèdits de fins a 70.000 euros sense aportar garanties personals

2 min
Una part dels comerços del carrer Sindicat de Palma han tancat a causa de les conseqüències econòmiques de la pandèmia de covid-19

La Societat de Garantia Recíproca ISBA té previst avalar préstecs per valor de 100 milions d'euros durant el 2021 per facilitar a pime i autònoms l'accés al finançament bancari. Així ho han explicat aquest dimecres la consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez; el president de l'ISBA, Eduardo Soriano, i el director de la societat, Jesús Fernández. Tots han destacat l'increment del volum de finançament que hi va haver l'any passat a causa de la pandèmia de covid-19, amb avals de préstecs per valor de 180 milions d'euros –a hores d'ara s'han formalitzat operacions per valor de 164,2 milions d'euros. A partir de divendres s'obre el termini de la nova línia, que mobilitzarà 50 milions d'euros durant el primer semestre de l'any. Sánchez ha destacat que l'ISBA va triplicar el volum de finançament el 2020 respecte del 2019 i, segons ha indicat Fernández, és la societat de garantia recíproca que més ha crescut a l'Estat: un 220%, més del doble que el 94% de mitjana autonòmica.

A més de la posada en marxa de la línia del 2021, els empresaris i autònoms que es varen acollir a la línia covid-19 l'any passat també podrà allargar el període de carència d'un any a dos i el període de devolució dels préstecs fins a vuit anys. Durant l'any passat es va aprovar l'ajornament de pagaments per valor de 34,6 milions d'euros a 441 pime i autònoms. Amb la nova línia, hi haurà avals per a crèdits de fins a 300.000 euros per obtenir liquiditat –préstecs a vuit anys– i de fins a 750.000 per finançar inversions –préstecs a 15 anys. A més, hi haurà una carència de dos anys i els préstecs s'hauran de començar a tornar el 2023.

Una de les principals novetats del 2021 serà la línia Especial Covid, a través de la qual les pime i els autònoms dels sectors més afectats per les restriccions de la pandèmia no hauran d'aportar garanties personals per accedir al finançament. "L'ISBA es compromet a no exercir cap acció sobre els béns personals", ha dit Fernández, qui ha detallat que es tracta de crèdits de fins a 70.000 euros per a sectors com el turisme, l'hostaleria, el petit comerç i altres activitats connexes. Aquests préstecs també tindran un termini màxim de devolució de vuit anys, amb una càrencia de dos.

Segons el balanç del 2020, 151,1 dels 180 milions d'euros que va avalar l'ISBA varen ser de la línia extraordinària covid-19, a la qual varen contribuir els consells insulars, a més del Govern. "Destacaria la rapidesa amb la qual s'ha actuat", ha comentat Eduardo Soriano, qui ha subratllat que aquesta línia ja estava disponible el 16 de març. Els serveis (19,5%), el comerç al detall (16,3%), els bars i restaurants (11,9%), la construcció (11,8%) i els allotjaments turístics (9,7%) varen ser els sectors amb més operacions de crèdit. Segons les dades de la Conselleria d'Hisenda, les operacions de l'ISBA que actualment estan en vigor contribueixen a mantenir 38.848 llocs de feina d'un total de 3.636 empreses.

stats