Societat 21/10/2019

Investiguen les muntanyes submarines que hi ha entre Mallorca i Eivissa per protegir-les

Es tracta d'elevacions que emergeixen des de la plana abismal, o sigui, la part més profunda del fons marí, fins a una cota d'entre 90 i 100 metres sota la mar

Ara Balears
1 min
L’escalfament del mar amenaça els esculls balears

PalmaBiòlegs i geòlegs de distints centres de l'Institut Espanyol d'Oceanografia estan investigant les muntanyes submarines que hi ha entre Mallorca i Eivissa amb la intenció que es puguin declarar Lloc d'Importància Comunitària (LIC) com a zones protegides de la Red Natura 2000. Es tracta d'elevacions que emergeixen des de la plana abismal, o sigui, la part més profunda del fons marí, fins a una cota d'entre 90 i 100 metres sota la mar. "L'objectiu és recopilar dades i mostres per millorar el coneixement científic d'aquestes zones amb vista als futurs plans de gestió", ha explicat a l'agència Efe Enric Massutí, el cap de la campanya que es farà fins al 31 d'octubre.

A bord del l'embarcació 'Ángeles Albariño', els científics analitzen els fons marins, graven imatges i estudien les aigües. La campanya forma part del projecte Life Intermares, que dirigeix la Fundació Biodiversitat i que servirà per completar una cartografia detallada dels hàbitats i la biodiversitat que hi ha a les muntanyes submarines d'Ausiàs March, les Olives i Emile Baudot.

Algues i corals habiten en aquestes profunditats i creen llocs perfectes que les espècies marines aprofiten per viure, com ara la gamba roja i l'escamarlà. En aquesta ocasió els investigadors podran comparar l'estat de conservació dels caladors de pesca d'arrossegament que actualment es fan servir en altres zones on fa quinze anys que no es podia pescar.

stats