Violència sexual

Investiguen l'expresident d'Esquerra Republicana del País Valencià per un delicte contra la llibertat sexual

La formació també va obrir una investigació interna arran de la denúncia de l'ex secretària general Maria Pérez Company

2 min
El president d'Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà.

ValènciaEl que fins fa sis mesos era president d'Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV), Josep Barberà, ha estat acusat d'un delicte contra la llibertat sexual per la que aleshores era número dos i secretària general de la formació, Maria Pérez Company, amb qui el polític independentista mantenia una relació sentimental.

Segons ha avançat el Diari La Veu i ha pogut confirmar l'ARA, el jutjat de violència sobre la dona d’Alzira (Ribera Alta) va admetre el 14 de març una querella interposada per Pérez que inclou les acusacions de delicte contra la llibertat sexual, assetjament de gènere i delicte contra l’honor, per uns fets que haurien tingut lloc entre els anys 2021 i 2022.

La querella s'ha produït després que a l'octubre ERPV conegués els fets, iniciés una investigació i suspengués de militància Barberà. Segons fonts de la defensa de Pérez, el procés va concloure que la suposada víctima no havia aportat proves suficients per demostrar les acusacions i que els seus testimonis havien incorregut en "ambigüitats i contradiccions". Des d'Esquerra Republicana de Catalunya, defensen, però, que la investigació no s'ha arxivat, sinó que es va tancar a la Comissió d'Ètica i que actualment l'expedient està en mans de la Comissió de Garanties. També destaquen que va ser la formació la qui va obrir la investigació quan "va rebre les denúncies creuades pels circuits interns del partit".

En conversa amb l'ARA, l'ex secretària general de la formació independentista ha rebutjat fer declaracions per tal de protegir la seva salut i garantir la seva privacitat. En un sentit molt semblant s'ha expressat Josep Barberà, que únicament ha subratllat el seu convenciment que podrà demostrar la seva innocència.

A conseqüència de les acusacions contra Barberà, des del 21 d'octubre la formació està encapçalada per una gestora. De fet, el partit havia convocat un congrés extraordinari per triar una nova direcció per al 21 d'abril, un procés que s'ha suspès aquest dijous al fer-se pública la querella de Pérez. "La comissió d'ètica i de compliment normatiu ha pres aquesta decisió amb l'objectiu de seguir vetllant pel degut funcionament de l'estructura del partit al País Valencià i evitar que la discussió política en el marc d'un procés congressual interfereixi en el procés judicial obert, intentant alhora que l'organització es vegi el menys afectada possible, protegint els drets i deures de totes les persones afiliades".

Precisament aquesta setmana, s'havia presentat una candidatura que, sota el lema "Dignitat republicana", encapçala l'antic secretari d'organització d'ERPV Domènec Garcia Anglés i a la qual Maria Pérez ha donat suport a les seves xarxes socials, tot i no estar-hi integrada. La candidatura comptaria amb bona part dels regidors que ERPV té al País Valencià.

stats