Meteorologia
Societat 20/09/2023

Inundacions, arbres caiguts... Les conseqüències de les tempestes a les Balears

En les darreres 24 hores s'han batut diversos rècords de precipitacions

ARA Balears
2 min
Imatge de com ha entrat la tempesta a Sant Antoni, Eivissa.

PalmaLes fortes tempestes que aquestes darreres hores han arribat i encara es viuen a les Balears han deixat nombrosos incidents. Els Serveis d'Emergències 112 han detallat que fins a les 9 h d'aquest dimecres han hagut d'actuar en 74 incidències arreu de l'Arxipèlag. Segons han detallat, 69 d'aquestes s'han produit a Mallorca (41 a Palma, 16 a Calvià, 3 a Puigpunyent, 2 a Marratxí, 2 a Llucmajor i 1 a Bunyola, Sencelles, Deià, Selva i Manacor), 2 a Formentera i 3 a Menorca (Ciutadella).

La majora d'incidències han estat per inundacions a la via pública (21), encara que també han actuat a 12 inundacions a la calçada i a 10 en edificis i establiments privats. A més, les fortes pluges acompanyades de ratxes de vent que en alguns indrets han superat els 80 km/h han provocat la caiguda de, com a mínim, vuit arbres que tallaven la circulació i posaven en perill la seguretat dels vianants i cinc semàfors s'han avariat a causa de la tempesta provocant cert caos en la circulació.

Cal recordar que l'Aemet i Emergències han anunciat que mantenen actiu l'Índex de Gravetat 1 (IG1) a Mallorca, Eivissa i Formentera arran de les tempestes i han demanat als ciutadans precaució, mesures per impedir l'entrada d'aigua als domicilis i locals, que evitin practicar qualsevol esport a l'aire lliure i no sortir a navegar ni a la mar, prudència al volant i evitar desplaçaments i allunyar-se dels torrents davant el risc de desbordament.

A més dels incidents, en les darreres 24 hores s'han registrat nombrosos rècords de precipitació a la zona nord de Palma i en alguns punts de Formentera. L'Agència Estatal de Meteorologia ha detallat que al Secar de la Real han plogut 119 l/m2, el màxim registrat des que es recullen les dades; a la UIB, 104 l/m2, el rècord des del 2008; a Son Moix, 99 l/m2, el màxim registrat des del 1988, i a Formentera s'han registrat 89 litres per metre quadrat en 24 hores, la dada més elevada que s'ha recollit des del 2008.

stats