Més d'un 54% dels llogaters de les Balears ha patit una pujada abusiva del preu del lloguer, segons un estudi

Un 82% assegura que ha tingut dificultats per trobar un habitatge

Més d'un 54% dels llogaters de les Balears reconeix haver tingut un conflicte amb el seu arrendador per una pujada "abusiva i injustificada" del preu de lloguer, segons l'estudi Llogaters vs. arrendadors. Els conflictes de l'habitatge de lloguer a Espanya (2019)', fet per l'asseguradora Línea Directa.

No fer-se càrrec d'una reparació (48%), retenir la fiança sense motiu (25%) i demanar pagaments en negre (20%) són altres dels problemes més comuns entre llogaters i arrendadors. A més, vuit de cada deu llogaters balears acusen els arrendadors d'oferir habitatges descuidats i sense les reformes necessàries.

Per altra banda, més d'un 57% dels balears que viuen de lloguer confessa que ho fa perquè no es pot permetre comprar un habitatge. I un 82% assegura que ha tingut dificultats per trobar casa.

El preu del lloguer de pisos a les Balears ja supera el registrat durant la bombolla immobiliària que va esclatar el 2008. El preu mitjà per llogar un habitatge era, el 2007, segons la darrera anàlisi del portal immobiliari Fotocasa, de 9,83 €/m2 al mes, índex que es va tornar a marcar el desembre del 2018.

Els pisos de menys de 800 euros de lloguer són una excepció a Palma

Els joves de les Illes són els que han de fer l'esforç més gran de tot l'Estat per poder llogar un pis, segons un altre estudi de l'Observatori de l'Emancipació del primer trimestre de l'any. De fet, per fer front al pagament del lloguer en solitari, una persona jove hauria de destinar-hi el 123,6% del salari i un 91,8% per a la quota hipotecària.

EDICIÓ PAPER 09/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF