Medi Ambient
Societat 14/11/2023

Els Indignats Ma-10 mantindran les mobilitzacions fins que no se solucioni "aquesta situació insuportable"

Un grup de veïnats de la serra de Tramuntana s'ha concentrat davant la seu de la Direcció General de Trànsit

2 min
Grups de veïnats concentrats davant de la DGT

PalmaAmb cartells de "Prou vandalisme a la Serra", "Radars, videovigilància, sonòmetres. Aplicau la llei ja" i "Responsables dimissió", el col·lectiu Indignats Ma-10, integrat per veïnats de la serra de Tramuntana, s'ha concentrat avui per reclamar solucions al renou i al trastorn que generen les curses de motos en aquest indret. L'acte, que ha comptat amb una dotzena de persones, s'ha duit a terme davant la seu de la Direcció General de Trànsit (DGT) i ha inclòs la projecció d'un vídeo de carreres enregistrat a la carretera Ma-10 que s'ha emès a un volum de 95 dB. "Nosaltres tenim enregistrat com moltes de les motos arriben als 105 dB i, fins i tot, algunes a 125 dB, el màxim que capten els equips de mesura", es queixen. Els veïnats diuen que aquesta situació és insuportable, ja que el renou és constant tot el dia: "l'OMS considera molt perjudicial un renou constant superior als 85 dB, va contra la salut auditiva i mental", apunten. Per als veïnats estam davant d'una infracció múltiple contra la salut pública, la seguretat viària, la propietat privada i, sobretot, un delicte contra l'ordre públic". Els portaveus del col·lectiu no s'identifiquen per por a les represàlies.

L'objectiu d'aquesta acció és "fer coneixedor el problema i mostrar que tot i que hi ha hagut reaccions per part de les administracions, que valoram positivament, la realitat és que el problema continua igual. Per tant, nosaltres continuarem amb les mobilitzacions fins que no se solucioni".

Precisament, el cap de setmana passat es va disputar el Ral·li Dijous Bo a la Serra, una carrera oficial que compleix la vint-i-tresena edició. En aquest sentit, un dels veïnats ha explicat que "les carreres oficials, no perquè siguin oficials són menys agressives per al medi ambient". Els concentrats han projectat davant la DGT un vídeo enregistrat amb carreres de motos a Tramuntana.

El president d'Amics de la Terra de Mallorca, Mariano Reaño, present a la concentració, ha apuntat que "s'ha de tenir en compte que els moters no viuen a la Serra, viuen a Palma i als pobles, per això feim una crida a la Policia Local perquè faci control de les irregularitats, sobretots dels tubs d'escapament trucats". Els veïnats no entenen que no s'actuï dins els pobles o dins Palma: "està prohibit i les policies locals tenen competències per controlar i evitar el problema del renou abans d'arribar a la serra de Tramuntana".

Finalment, el grup de concentrats ha explicat que el fet de manifestar-se davant la DGT és perquè consideren que aquesta institució hauria de resoldre el problema. "Que ens expliquin per què en quaranta anys no s'ha solucionat. Tothom diu que és molt difícil i no expliquen com és que és tan difícil", expressen.

stats