Societat 18/12/2015

Retards de 20 minuts a Rodalies aquest cap de setmana

El sindicat CGT ha desconvocat a última hora la vaga prevista per a aquest divendres, però tot i així el servei circula amb demora

Ara
3 min

BarcelonaEls trens de les línies R2 i R11, afectades pel robatori de coure de dimarts, oferiran els seus serveis dels dissabtes i festius, tot i que els trajectes s'allargaran 20 minuts. La R2 recuperarà el recorregut entre Sant Celoni i l'Aeroport del Prat. Pel que fa a la R8, també afectada per la incidència, un servei d'autocar cobrirà el servei entre Cerdanyola UAB i Granollers Centre, mentre que entre Martorell i Cerdanyola Universitat es mantindrà el servei habitual.

Aquestes línies seguiran funcionant a mig gas fins que se solucionin els desperfectes que va ocasionar el robatori. Així, a la R2 i la R11 circularan dos trens per hora i per sentit. La línia R2 també es veurà reforçada amb un servei d'autocars directes des de Granollers Centre, Mollet Sant Fost, Montmeló i La Llagosta fins a Sant Andreu Arenal, on els viatgers podran circular amb els trens de la R3 i la R4, amb el metro i amb el bus.

Retards tot i la vaga desconvocada

El sindicat CGT, amb un 15% de representació tant a Renfe com a Adif, ha desconvocat a última hora de dijous la vaga de 23 hores prevista per a aquest divendres 18 a les dues empreses ferroviàries. La desconvocatòria ha arribat després de la signatura d'un conveni en una reunió entre representants de les empreses i el sindicat. Tot i així, el servei està funcionant amb retards. Renfe assegura que això és degut a qüestions logístiques, ja que només estava previst que funcionés el servei al 66% en hores punta i el 33% durant la resta del dia i els trens i el personal s'havien distribuït en relació a aquestes mesures. D'aquesta manera, s'han hagut d'anar reincorporant de manera esglaonada a la rutina d'un dia laborable i les freqüències de pas no són regulars.

Rodalies ha informat que es recuperaran progressivament els horaris habituals tot seguint la programació d'un dia laborable. Els clients poden consultar la informació a la pàgina web www.rodaliesdecatalunya.cat, a les aplicacions mòbils i al telèfon 900 41 00 41.

La vaga, a la qual la resta de sindicats (UGT, CCOO i Semaf) havia decidit no sumar-se, afectava els serveis de Rodalies, Mitja Distància i Llarg Recorregut. El motiu de la convocatòria era mostrar l'oposició a la "constant destrucció" de llocs de treball a Renfe i Adif, la "subcontractació de serveis" ferroviaris per falta de treballadors i "la intenció de precaritzar les escasses" noves contractacions.

Resignació

A Catalunya, la vaga afegia sal a la ferida de Rodalies, i multiplicava el caos que viu la xarxa d'ençà de l'últim robatori de coure, dimarts passat. Un caos que es viu amb resignació pels usuaris que aquest dijous han patit la tercera jornada d'incidències. Uns 50.000 usuaris de les línies R2 nord, R11 i R8, segons dades de Renfe, se n'han vist afectats. El funcionament a mig gas d'aquestes línies es perllongarà encara 'sine die', fins que els tècnics d'Adif puguin resoldre els problemes derivats del robatori i els tres incendis posteriors.

Després de la sorpresa del dimarts –quan la incidència del robatori de coure va agafar per sorpresa tothom– a partir d'aquest dijous molts viatgers habituals ja han adaptat els seus plans de vida per evitar quedar-se atrapats.

L'estació de Passeig de Gràcia. MANOLO GARCÍA

Uns plans que no es veuran més afectats aquest divendres, després que a última hora de dijous el sindicat CGT ha desconvocat la vaga prevista, que complicava encara més la circulació.

Els usuaris habituals de Rodalies lamenten, però, que s'hagi avisat amb tan poc temps de la desconvocatòria de la vaga, perquè ja s'havien organitzat per fer servir transports alternatius. Així mateix, lamenten que hi ha trens que no han passat en el seu horari habitual i recorden que els retards amb o sense vaga són constants.

stats