Societat 14/07/2021

L'increment d'urgències i els ingressos per covid-19 compliquen la situació dels hospitals illencs

Son Llàtzer i Son Espases no disminuiran l'activitat quirúrgica per ara, però alerten que hauran de prendre aquesta mesura si la pressió continua augmentant

3 min
Infermeres i metges afronten el fred alarmats i esgotats

PalmaLa nova onada de coronavirus comença a posar en tensió, una altra vegada, els hospitals de les Illes Balears. Tanmateix, aquest increment de la pressió no només s'està registrant pels pacients contagiats, sinó per l'augment de les urgències que sol ocórrer tots els estius, amb part del personal de vacances. "Tornam a tenir el volum d'urgències del 2019, amb una mitjana de prop 300 urgències diàries", explica el gerent de l'hospital de Son Llàtzer, Francisco Marí. Només aquest dimecres dematí, hi havia 38 pacients pendents d'ingrés, "una xifra important", recalca.

Marí admet que el centre es troba "bastant ple" i que estan, ara com ara, transformant plantes per habilitar més llits per a pacients amb coronavirus. En deu dies, han passat de tenir cinc pacients infectats a planta a tenir-ne 13. A les Unitats de Cures Intensives la situació també és tensa: tenen 12 persones (cinc amb coronavirus i set no covid-19) i disposen ara de 16 places. "No passarà les properes 48 hores, però el següent pas ens obligaria a replantejar l'activitat quirúrgica", adverteix.

Com ja ha passat al llarg de la pandèmia a l'Arxipèlag, no es tracta tant d'una manca d'espais com de professionals. Així ho afirma el gerent: "La manca de personal d'infermeria impossibilita obrir recursos nous". No esperaven –assegura– "arribar a aquestes xifres". "Està clar que no serà com les altres onades; no tenim gens clar fins on arribarà el nombre de llits necessaris per donar resposta als joves infectats", conclou.

Fonts de l'hospital de Son Espases s'expressen en el mateix sentit i afirmen que el principal impediment per agilitar l'atenció és el personal: "El principal problema per a l’obertura de llits serà la disponibilitat d’infermeres". A més, recorden que aquestes professionals estan fent jornades dobles per poder vacunar. L'hospital de referència a les Balears atén, ara com ara, 15 pacients actius a planta i nou a l'UCI, i en els darrers dies han passat de tenir sis llits per a crítics a 10.

"De moment no es planteja cancel•lar l’activitat quirúrgica programada, però dependrà molt de la situació dels pròxims dies", apunten les mateixes fonts. L'increment de les urgències també els afecta: aquest dimecres dematí tenien 27 persones pendents d'assignar llit. D'altra banda, l'Hospital General també s'està adaptant a la situació i torna a adaptar la planta de convalescència B per destinar-la íntegrament a pacients amb covid-19. De fet, aquest dimecres horabaixa hi han arribat dos usuaris de la residència la Posada dels Olors d'Artà que són positius i són asimptomàtics.

Evolució dels malalts per covid-19 a les Balears

Cal recordar que l'Hospital de Manacor ja va anunciar ahir que disminuiria les cirurgies i reduiria els acompanyants "obligats per una clara repercussió de l'augment generalitzat de contagis per SARS-CoV-2 en el nombre d'ingressos hospitalaris, i el que és encara més preocupant, a l'UCI". Aquest dimecres, el centre manacorí atén set pacients positius a planta i tres a l'UCI. Fa set dies, només tenia dos pacients a planta.

El Mateu Orfila també ha pres mesures per l'increment de la pressió. L'àrea de Salut de Menorca ha anunciat el tancament de dues de les cinc sales d'operacions de l'hospital, que té la planta d'hospitalització al 90% d'ocupació. A Eivissa, la situació "no té res a veure amb la situació a Mallorca i Menorca", defensen fonts de l'hospital de Can Misses. Només l'1,7% del total de casos actius requereix ingrés i el 0,26% són a l'UCI (dues persones).

Esgotament

"No donam a l'abast. Falta personal i no hi ha on cercar-ne", diu Daniel Torres, responsable del sindicat de tècnics d'infermeria (SAE) a l'Arxipèlag. Recorda que ens trobam en una època en què molts de professionals són de vacances i "per ara no ens han dit res, però ens temem que s'hauran de suspendre les vacances com l'estiu passat".

La delegada de Simebal i metgessa d'urgències a Son Espases, Carol Pérez, assegura que "la situació és desesperant i crònica". "Històricament, es tanquen plantes perquè no hi ha personal d'infermeria i els mesos d'estiu s'hauria de reforçar, perquè, quan no tenim covid-19, tenim els gats de Magaluf". Augura que la situació, les properes setmanes, encara serà més complicada perquè "la incidència es desborda i tenim gairebé 5.000 casos actius".

stats