Societat 15/02/2022

Imputen per desordres, desobediència i atemptat a l'autoritat 14 militants antifeixistes detinguts a Pego

Els acusen d'agredir sis agents policials durant una contramanifestació per una desfilada ultra

i
Daniel Martín
2 min
Un moment de la concentració celebrada a Pego per rebutjar la detenció de 12 militants antifeixistes

ValènciaDesordres, desobediència i atemptat a l'autoritat. Són els delictes que el magistrat del jutjat d'instrucció número 2 de Dénia imputa als 12 militants antifeixistes de Pego detinguts ahir dimarts per presumptament haver agredit sis agents de la Guàrdia Civil durant una protesta el 18 d'octubre passat contra la presència a la localitat de la Marina Alta de membres del grup radical Gandiblues. Dels 12 joves, tots veïns de Pego i amb edats entre els 18 i els 32 anys, un encara es troba sota custòdia policial després que la seva detenció s'hagi produït aquest dimecres. També és diferent la situació de dos militants als quals, a més, imputen el delicte d'amenaces i d'un altre a qui també imputen el delicte d'odi.

Els fets haurien tingut lloc després que els seguidors d'extrema dreta recorreguessin el municipi corejant consignes feixistes abans de la celebració del partit de futbol entre l'equip local i el Gandia (Safor). En concret, segons han explicat a l'ARA fonts coneixedores de la investigació, la presumpta agressió s'hauria produït quan els agents "van ser colpejats per pedres, llambordes i fins i tot una tapa de claveguera" que els militants antifeixistes haurien tirat quan els seguidors ultres abandonaven l'estadi de futbol escortats pels cossos de seguretat.

Un dels advocats dels acusats ha explicat a l'ARA que els joves s'han negat a declarar davant la impossibilitat d'estudiar tota la documentació i material audiovisual aportat per la Guàrdia Civil. A més, ha qualificat l'actuació policial de "desproporcionada i innecessària". "No calia detenir-los i emmanillar-los, ni tampoc retenir-los un dia i mig. Hauria estat suficient citar-los a declarar", ha emfatitzat. L'advocat també ha qüestionat la instrucció del cas, atès que la Guàrdia Civil no hauria analitzat l'actuació dels seguidors d'extrema dreta. "Els tenen identificats a tots, però no han volgut estudiar si la seua actuació és constituent d'un delicte per incitar a l'odi a col·lectius vulnerables".

En la mateixa línia s'ha expressat Maria Josep Muñoz, portaveu de l'associació Alerta Solidària, que ha atribuït l'actuació de la Guàrdia Civil al desig d'escarment i de càstig al moviment antifeixista. Precisament per denunciar l'actuació dels cossos de seguretat i per reclamar l'absolució dels militants antifeixistes aquest dimecres a les 20 h s'ha celebrat una protesta a Pego.

stats